Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a datoriei Oltchim faţă de AVAS

Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a datoriei Oltchim (OLT) faţă de AVAS, care se ridică la aproximativ 135 milioane euro, în urma operaţiunii autoritatea urmând să devină acţionarul majoritar al combinatului chimic.

Urmărește
282 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a datoriei Oltchim faţă de AVAS

Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a datoriei Oltchim faţă de AVAS (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax foto)

Informaţia a fost confirmată de către şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Florin Laurenţiu Vlădan, şi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Guvernul a aprobat în 2009 o operaţiune de conversie în acţiuni a datoriilor Oltchim faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). AVAS a preluat de la Ministerul Finanţelor, în 2002, o creanţă cu o valoare nominală de 508,6 milioane lei provenită din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.

România a notificat în iulie 2009 două măsuri de sprijin în favoarea Oltchim. Prima măsură implică o conversie a datoriei publice în valoare de aproximativ 135 de milioane euro în acţiuni. Cea de a doua măsură este o garanţie de stat care acoperă 80% dintr-un împrumut comercial în valoare de 424 de milioane euro, care va fi utilizat pentru modernizarea societăţii şi pentru investiţii ulterioare.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Oltchim este una dintre cele opt companii din subordinea Ministerului Economiei monitorizate de FMI, statul intenţionând să scoată la vânzare pachetul majoritar de acţiuni.

Combinatul chimic a consemnat pierderi de 90,3 milioane lei în ultimul trimestru din 2011, astfel că a încheiat anul cu un rezultat negativ de 270 milioane lei, cu 20,9% peste nivelul din 2010. Cifra de afaceri a urcat cu 17,1%, de la 1,3 miliarde lei la 1,53 miliarde lei, veniturile au crescut cu 15,4%, la 1,64 miliarde de lei, iar cheltuielile au avansat cu 16,1%, la 1,91 miliarde de lei, conform raportului preliminar.

Compania are un capital social de 34,2 milioane lei, împărţit în 343,2 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Potrivit celor mai recente raportări de la BVB, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE, care deţine 17,47% din acţiuni, şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Titlurile Oltchim (OLT) se tranzacţionau joi la un preţ de 1,312 lei/titlu, în creştere cu 5,7%. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 450 milioane lei (103,5 milioane euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici