- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană a extins regulile care le permit statelor să salveze bănci
Autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene au extins până la îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa financiară regulile care permit statelor membre să salveze băncile cu probleme.
Comisia Europeană a extins regulile care le permit statelor să salveze bănci (Imagine: Shutterstock)
Decizia este motivată de criza datoriilor suverane şi dificultăţile de finanţare ale băncilor.
Comisia va continua să aplice reguli mai relaxate pentru a permite guvernelor să ajute băncile în contextul accesului dificil la credite, deficitului de capital şi crizei datoriilor suverane.
"Intenţionam să pun capăt acestui regim de criză în această lună. Dar începând din vară am fost forţat să mă răzgândesc, având în vedere tensiunile mai puternice de pe pieţele datoriilor suverane şi transmisia acestora pe pieţele interbancare", a declarat, în timpul unei conferinţe de presă, comisarul UE pentru Competiţie, Joaquin Almunia, subliniind că aceste reguli au fost deja extinse anterior cu 12 luni până la sfârşitul acestui an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Reglementările mai puţin restrictive au fost introduse în timpul crizei creditelor din 2008, pentru băncile care beneficiau de aporturi de capital din partea statelor sau transferau active "toxice" către vehicule financiare înfiinţate special în acest scop.
Unele reguli au fost revizuite, iar începând din ianuarie comisioanele plătite de bănci pentru garanţii ale pasivelor vor reflecta riscul propriu, şi nu cel al ţării sau condiţiile de pe piaţă. De asemenea, va exista un nivel minim al acestor comisioane, iar garanţiile vor fi disponibile şi pentru perioade mai lungi, de 1-5 ani sau 7 ani.
Băncile care primeau ajutoare din partea statelor erau nevoite să-şi restructureze activitatea pentru a primi acordul UE. Instituţiile de credit care au fost recapitalizate sau au beneficiat de altă formă de sprijin vor fi nevoite în continuare să se restructureze.
Băncile care utilizează "masiv" sistemul de garanţii de stat vor trebui să demonstreze că sunt viabile.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”