Comisia Europeană a prezentat măsuri economice şi fiscale pentru atenuarea impactului pandemiei

Comisia Europeană a prezentat, vineri, o serie de măsuri economice şi fiscale, în cadrul unui efort coordonat la nivelul Uniunii Europene, pentru atenuarea impactului socio-economic generat de pandemia de coronavirus.

Urmărește
1650 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a prezentat măsuri economice şi fiscale pentru atenuarea impactului pandemiei

Comisia Europeană a prezentat măsuri economice şi fiscale pentru atenuarea impactului pandemiei

Comisia Europeană a prezentat, vineri, o serie de măsuri economice şi fiscale, în cadrul unui efort coordonat la nivelul Uniunii Europene, pentru atenuarea impactului socio-economic generat de pandemia de coronavirus.

Comisia Europeană prezintă astăzi o reacţie imediată pentru atenuarea impactului socio-economic al epidemiei COVID-19, în cadrul unui efort european coordonat, anunţă Execuivul UE într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

"Comisia Europeană va utiliza toate instrumentele de care dispune pentru a atenua consecinţele pandemiei, în special:

- pentru a asigura proviziile necesare sistemelor de sănătate prin menţinerea integrităţii pieţei unice, producţia şi distribuirea bunurilor esenţiale;
- pentru a oferi susţinere oamenilor astfel încât veniturile şi locurile de muncă să nu fie afectate disproporţionat şi pentru evitarea efectelor permanente ale acestei crize;
- pentru susţinerea firmelor astfel încât lichidităţile sectorului financiar să continue susţinerea economiei;
- pentru a le permite statelor membre să acţioneze în mod coordonat, prin utilizarea flexibilităţii totale a ajutoarelor de stat şi a Cadrului Pactului de Stabilitate şi Creştere", precizează Comisia Europeană.

"Pandemia de coronavirus ne testează pe toţi. Nu este vorba doar de o provocare fără precedent pentru sistemele noastre medicale, ci este şi un şoc pentru economiile noastre. Importantul pachet economic anunţat astăzi abordează actuala situaţie. Suntem pregătiţi pentru a face mai mult pe măsură ce situaia evoluează. Vom face tot ce este necesar pentru a le oferi susţinere europenilor şi economiei europene", afirmă Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Cadrul de flexibilitate care permite ajutoare de stat este unul dintre instrumentele activate de Comisia Europeană, astfel că "principala reacţie fiscală va fi prin intermediul bugetelor naţionale ale statelor membre", subliniază Comisia Europeană, explicând că reglementările privind ajutoare de stat le permit ţărilor să adopte măsuri rapide şi eficiente pentru susţinerea cetăţenilor şi companiilor.

Comisia Europeană va propune Consiliului European activarea Flexibilităţii Cadrului Fiscal European în scopul atenurăii efectelor negative ale pandemiei.

De asemenea, Comisia Europeană pledează pentru "asigurarea solidarităţii la nivelul pieţei unice" comunitare şi pentru utilizarea instrumentelor bugetare ale UE în scopul protejării IMM-urilor afectate.

"Trebuie să protejăm angajaţii de şomaj şi de pierderea veniturilor, pentru a evita efectele permanente. Comisia Europeană este pregătită să ofere susţinere statelor membre prin promovarea planurilor de muncă pe termen scurt, a programelor de calificare şi recalificare care s-au dovedit eficiente în trecut", subliniază Executivul UE.

În cadrul Iniţiativei de investiţii ca reacţie la coronavirus, Comisia Europeană propune direcţionarea a 37 de miliarde de euro în cadrul Politicii de coeziune pentru măsuri de contracarare a efectelor generate de coronavirus. În acest context, CE propune suspendarea anul acesta a obligaţiei de a le solicita statelor membre rambursarea prefinanţării necheltuite a fondurilor structurale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici