- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.05.2013, 12:34)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană a redus prognoza de creştere economică a României pentru anul viitor la 2,2%
Comisia Europeană a modificat prognoza privind creşterea economică a României pentru 2014 de la 2,5%, la 2,2%, anticipând ca factori pozitivi efectul reformelor structurale şi cererea internă, în timp ce evoluţia exporturilor va fi afectată de situaţia externă şi de condiţiile dificile de creditare.
Urmărește
431 afișări
Comisia Europeană a redus prognoza de creştere economică a României pentru anul viitor la 2,2% (Imagine: Shutterstock)
Astfel, CE anticipează că Produsul Intern Brut (PIB) va creşte anul viitor cu 2,2%, confirmând totodată prognoza de plus 1,6% pentru 2013, în linie cu aşteptările FMI şi ale Guvernului, potrivit prognozei economice de primăvară, prezentată vineri de Executivul de la Bruxelles.
Pentru anul viitor, FMI anticipează o creştere de 2% a PIB-ului României, potrivit prognozei economice mondiale publicată în aprilie.
În prognoza economică de iarnă, publicată în februarie, CE anticipa pentru România o creştere economică de 1,6% în acest an şi 2,5% în 2014.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Economia României va fi susţinută anul viitor de efectul reformelor structurale adoptate în zona de producţie şi pe piaţa forţei de muncă, antipează Comisia.
Principalul motor al economiei va fi cererea internă, atât investiţiile, cât şi consumul privat, în timp ce exporturile vor aduce o contribuţie negativă la creşterea economică, se arată în raportul publicat vineri.
Condiţiile dificile de finanţare şi procesul de dezintermediere prin care trec băncile vor afecta creditul către economie şi vor limita creşterea exporturilor, anticipează CE.
Cererea externă va înregistra de asemenea o evoluţie negativă, din cauza situaţiei economice dificile a principalilor parteneri comerciali (din Europa - n.r.).
CE a înrăutăţit prognoza de creştere economică pentru zona euro de la -0,3% la -0,4% în acest an, după o contracţie de 0,6% în 2012. Dacă cifrele se vor confirma, zona euro va înregistra pentru prima dată doi ani consecutivi de declin al producţiei economice.
Şomajul din zona euro va rămâne la cote ridicate şi va atinge 12,2% în acest an, iar revenirea economică depinde aproape în exclusivitate de exporturi, pe fondul crizei datoriilor de stat şi problemelor din sectorul bancar, se spune în raport.
Scăderea dobânzilor, generalizată la nivelul UE, nu se face încă simţită în eonomia reală, noteză CE.
Banca Centrală Europeană a redus joi rata dobânzii de politică monetară din zona euro cu 0,25 puncte procentuale, la 0,5%, un nou minim record, încercând astfel să stimuleze creditarea către economie.
Deficitul de cont curent al României se va menţine sub 4% din PIB în 2013 şi 2014, la 3,9%, respectiv 3,8%, estimează CE.
Creşterea economiei româneşti ar putea depăşi estimările în cazul unui an agricol peste aşteptări sau unei bune absorbţii a fondurilor UE.
Pe de altă parte, PIB-ul ar putea fi influenţat negativ de o încetinire peste aşteptări a creditului intern.
CE anticipează că şomajul din România se va menţine sub 7% în 2013 şi 2014, în timp ce şomajul în rândul tinerilor va scădea uşor, dar va rămâne la cote ridicate.
În ceea ce priveşte inflaţia, Comisia estimează că indicatorul va urca la 4,3% în acest an, pe fondul revenirii economice şi liberalizării preţurilor în domeniul energiei. Pentru 2014, inflaţia medie anuală ar urma să coboare la 3,1%, anticipează CE.
Preţurile la alimente îşi vor încetini semnificativ creşterea în acest an, în special în semestrul al doilea, datorită efectului de bază, estimează executivul european.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe