- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană a revizuit de la 1,6% la 1,4% prognoza pentru creşterea economică a României în acest an
Comisia Europeană (CE) se aşteaptă la o creştere economică a României de 1,4% în acest an, potivit prognozei economice de primăvară a UE, mai redusă faţă de estimarea din februarie de 1,6% sau de cea de 2,1% din toamna anului trecut.
Comisia Europeană a revizuit de la 1,6% la 1,4% prognoza pentru creşterea economică a României în acest an (Imagine: Shutterstock)
Experţii CE, FMI şi Băncii Mondiale, aflaţi la Bucureşti în perioada 24 aprilie-9 mai pentru evaluarea acordurilor cu România, au anunţat la finalul misiunii că estimează un avans economic de circa 1,5% pentru România în acest an.
Pentru anul următor, Comisia a redus prognoza de creştere economică a României de la 3,4%, cât anticipa în toamnă, la 2,9%.
Creşterea de 1,4% a PIB în acest an va fi susţinută în principal de cererea internă, notează CE. Chiar dacă populaţia şi companiile vor continua să-şi ajusteze situaţia financiară în prima jumătate a anului, continuarea trendului de creştere a numărului de persoane angajate, împreună cu inflaţia mai redusă, ar trebui să susţină venitul real cheltuibil.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Această evoluţie ar trebui să contribuie şi la revigorarea consumului privat în a doua jumătate a anului. Comisia estimează menţinerea ratei de creştere a consumului privat la 1,3% în acest an, urmată de o dublare anul următor la 2,6%.
Investiţiile ar trebui să fie un factor determinant în acest an, având în vedere nevoia ţării de modernizare a infrastructurii publice, parţial cu fonduri europene. Din cauza incertitudinilor din pieţele financiare, o parte din investiţiile iniţial planificate pentru prima parte a anului vor fi probabil întârziate pentru ultimele şase luni sau pentru anul următor.
La fel ca şi anul trecut, activitatea de creditare va înregistra un avans modest, întrucât populaţia şi companiile îşi refac încă situaţia financiară.
Cererea externă va continua să aibă un impact negativ în 2012, din cauza perspectivelor economice ale UE, destinaţia a circa 70% din exporturile României. Cererea mai slabă la export va afecta creşterea livrărilor la extern, în timp ce importurile vor avea avans mai lent, fiind susţinute de cererea internă. Creşterea deficitului comercial rezultată va conduce la majorarea deficitului de cont curent la 5% în acest an.
Exporturile vor avansa cu numai 2,9% în acest an, faţă de aproape 10% anul trecut. În 2013, creşterea exporturilor se va accelera la 5,8%. În acelaşi timp, importurile vor înregistra o încetinire de la 10,5% anul trecut la 4% în acest an, urmată de o creştere de 7,4% anul următor.
Şomajul, calculat conform standardelor europene, va coborî de la 7,4% anul trecut la 7,2% în acest an, iar ulterior la 7,1%.
Pentru anul în curs riscurile rămân dominante, incluzând nevoia ca populaţia să-şi revină financiar, împreună cu standardele mai stricte pentru acordarea de împrumuturi de consum, care ar putea conduce la un consum privat sub nivelul anticipat în prezent, potrivit CE.
Creşterea economică ar putea fi susţinută de o contribuţie mai puternică a investiţiilor, din absorbţia mai ridicată de fonduri UE, şi de cererea internă, legată de posibile derapaje pre-electorale.
Raportul dintre datoria ţării şi PIB este aşteptat să se stabilizeze în 2012-2013 la 34,6% după câţiva ani de avans rapid, cauzat de creşterea economică.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO