- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (29.01.2020, 15:25)
- Departamentul Economic
Comisia Europeană aprobă un set comun de instrumente pentru furnizorii 5G. Pot fi aplicate restricţii
Statele membre UE au convenit să consolideze cerinţele de securitate, să evalueze profilurile de risc ale furnizorilor şi să aplice restricţii pertinente pentru furnizorii consideraţi a prezenta un risc ridicat, conform unui set comun de instrumente privind furnizorii reţelelor 5G.
Urmărește
405 afișări
5G: Comisia Europeană aprobă un set comun de instrumente
Comisia Europeană a aprobat miercuri un set comun de instrumente cuprinzând măsuri convenite de statele membre pentru a răspunde riscurilor de securitate legate de introducerea tehnologiei 5G, a cincea generaţie de reţele mobile. Acest lucru vine în urma solicitării Consiliului de a se elabora o abordare concertată cu privire la securitatea reţelelor 5G şi a adoptării de către Comisie, în martie 2019, a unei Recomandări în urma solicitării respective, precizează un comunicat al Comisiei.
Setul de instrumente abordează toate riscurile identificate în evaluarea coordonată la nivelul UE, inclusiv riscurile legate de factori care nu sunt de natură tehnică, cum ar fi riscul de imixtiune din partea unor actori statali din afara Europei sau a unor actori care acţionează cu sprijinul statului prin intermediul lanţului de aprovizionare al tehnologiei 5G. Pe baza raportului de evaluare a riscurilor întocmit la nivelul UE în luna octombrie a anului trecut, setul de instrumente include atât măsuri tehnice şi strategice, cât şi acţiuni corespunzătoare pentru a consolida eficacitatea acestora, calibrate pe baza unor factori obiectivi.
În concluziile privind setul de instrumente, statele membre au convenit să consolideze cerinţele de securitate, să evalueze profilurile de risc ale furnizorilor, să aplice restricţii pertinente pentru furnizorii consideraţi a prezenta un risc ridicat, inclusiv să aplice excluderile necesare în ceea ce priveşte activele considerate a fi critice şi sensibile (cum ar fi funcţiile centrale de reţea) şi să pună în practică strategii care să asigure diversificarea vânzătorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
În vreme ce deciziile privind măsurile de securitate specifice rămân responsabilitatea statelor membre, efortul colectiv cu privire la setul de instrumente demonstrează voinţa fermă de a formula un răspuns comun la provocările în materie de securitate pe care le ridică reţelele 5G. Acest lucru este esenţial pentru o abordare europeană de succes şi credibilă a securităţii 5G la nivelul UE şi pentru a asigura continuitatea deschiderii pieţei interne cu condiţia respectării cerinţelor UE în materie de securitate bazate pe riscuri.
Statele membre au identificat riscurile şi vulnerabilităţile la nivel naţional şi au publicat o evaluare comună a riscurilor la nivelul UE. Prin intermediul setului de instrumente, statele membre se angajează să avanseze împreună pe baza unei evaluări obiective a riscurilor identificate şi a unor măsuri proporţionale de atenuare. Odată cu Comunicarea adoptată miercuri, Comisia lansează acţiuni relevante în sfera sa de competenţă şi face apel ca măsurile-cheie să fie puse în aplicare până la 30 aprilie 2020.
Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă pentru „O Europă pregătită pentru era digitală”, a declarat: „Putem realiza lucruri extraordinare cu ajutorul tehnologiei 5G. Tehnologia face posibile medicina personalizată, agricultura de precizie şi reţelele energetice care pot integra toate tipurile de energie din surse regenerabile. Toate acestea vor aduce o schimbare pozitivă doar dacă putem garanta securitatea reţelelor noastre. Numai în aceste condiţii schimbările digitale vor aduce beneficii tuturor cetăţenilor.”
Margaritis Schinas, vicepreşedintele pentru promovarea modului nostru de viaţă european, a declarat: „O veritabilă uniune a securităţii este aceea care protejează cetăţenii, întreprinderile şi infrastructurile critice ale Europei. Tehnologia 5G va fi o tehnologie profund inovatoare, dar nu se poate realiza cu preţul securităţii pieţei noastre interne. Setul de instrumente este un pas important în cadrul a ceea ce trebuie să fie un efort continuu colectiv al UE de a asigura o mai bună protecţie a infrastructurilor noastre critice.”
Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a afirmat: „Europa dispune de tot ceea ce are nevoie pentru a se situa în fruntea cursei tehnologice. Fie că este vorba de dezvoltarea sau de implementarea tehnologiei 5G – industria noastră este departe de a fi la început de drum. Astăzi, punem la dispoziţia statelor membre ale UE, operatorilor de telecomunicaţii şi utilizatorilor instrumentele necesare pentru a construi şi a proteja o infrastructură europeană cu cele mai înalte standarde de securitate, astfel încât să beneficiem pe deplin de potenţialul pe care ni-l poate oferi tehnologia 5G.”
Garantarea introducerii în siguranţă a tehnologiei 5G este în mare măsură responsabilitatea actorilor de pe piaţă, securitatea naţională este responsabilitatea statelor membre, iar, în ansamblu, securitatea reţelelor 5G este o chestiune de importanţă strategică pentru întreaga piaţă unică şi pentru suveranitatea tehnologică a UE. Este indispensabil ca punerea în aplicare a setului de instrumente să se facă într-o strânsă coordonare astfel încât întreprinderile şi cetăţenii UE să poată beneficia pe deplin de noua tehnologie în condiţii de siguranţă.
Tehnologia 5G va juca un rol esenţial în dezvoltarea pe viitor a economiei şi a societăţii digitale în Europa şi va fi atât un catalizator major pentru viitoarele servicii digitale în domeniile principale ale vieţii cetăţenilor, cât şi o bază importantă pentru transformarea digitală şi tranziţia către o economie verde. Având în vedere că se estimează că tehnologia 5G urmează să genereze la nivel mondial venituri de 225 de miliarde de euro în 2025 şi că reprezintă un atu esenţial pentru competitivitatea Europei pe piaţa mondială, securitatea cibernetică a acestei tehnologii este crucială pentru asigurarea autonomiei strategice a Uniunii. Este vorba de miliarde de obiecte şi de sisteme conectate, inclusiv în sectoare critice, cum ar fi energia, transporturile, serviciile bancare şi sănătatea, precum şi de sistemele de control industrial care transmit informaţii sensibile şi sprijină sistemele de siguranţă.
În acelaşi timp, datorită unei arhitecturi mai puţin centralizate, unei puteri de calcul inteligente de vârf, nevoii de mai multe antene şi dependenţei sporite de programele informatice, reţelele 5G oferă mai multe puncte de acces potenţiale pentru atacatori. Ameninţările la adresa securităţii cibernetice sunt în creştere şi devin din ce în ce mai sofisticate. Având în vedere că numeroase servicii critice vor depinde de tehnologia 5G, asigurarea securităţii reţelelor este de cea mai mare importanţă strategică pentru întreaga UE.
Un nou sondaj Eurobarometru publicat tot miercuri arată că gradul de informare cu privire la criminalitatea cibernetică este în creştere, 52 % din respondenţi declarând că sunt destul de bine informaţi cu privire la criminalitatea cibernetică, cifră aflată în creştere faţă de 46 % în 2017.
Comisia va sprijini adoptarea în UE a unei abordări privind securitatea cibernetică a tehnologiei 5G şi va acţiona, aşa cum i-au solicitat statele membre, acolo unde este necesar, cu toate instrumentele de care dispune pentru a asigura securitatea infrastructurii 5G şi a lanţului de aprovizionare: norme în materie de telecomunicaţii şi de securitate; coordonarea privind standardizarea, precum şi certificarea la nivelul UE; examinarea cadrului pentru investiţiile străine directe în scopul protejării lanţului de aprovizionare al tehnologiei 5G europene; instrumente de protecţie comercială; norme în materie de concurenţă; achiziţii publice, asigurându-se că se acordă atenţia cuvenită aspectelor de securitate; programele de finanţare ale UE, asigurându-se că beneficiarii respectă cerinţele relevante în materie de securitate.
În continuare, Comisia invită statele membre să întreprindă demersuri pentru punerea în aplicare, până la 30 aprilie 2020, a setului de măsuri recomandate în cadrul concluziilor privind setul de instrumente şi să elaboreze, până la 30 iunie 2020, un raport comun privind punerea în aplicare a acestora în fiecare stat membru. Împreună cu Agenţia UE pentru Securitate Cibernetică, Comisia va continua să acorde sprijin deplin statelor membre, inclusiv prin lansarea unor acţiuni relevante în domeniile care ţin de competenţa sa.
Pentru a sprijini introducerea şi utilizarea pe scară largă a reţelelor 5G, în septembrie 2016, Comisia a prezentat un Plan de acţiune privind tehnologia 5G. Europa este una dintre regiunile cele mai avansate din lume în ceea ce priveşte introducerea comercială a serviciilor 5G, cu o investiţie de 1 miliard euro, din care 300 de milioane euro reprezintă finanţare din partea UE. Se aşteaptă ca până la sfârşitul acestui an serviciile 5G să fie disponibile în 138 de oraşe europene, spune documentul.
Răspunzând solicitării Consiliului European, la 26 martie 2019, Comisia a adoptat o Recomandare privind securitatea cibernetică a reţelelor 5G, invitând statele membre să efectueze evaluări naţionale ale riscurilor, să examineze măsurile naţionale şi să colaboreze la nivelul UE în vederea instituirii unei evaluări coordonate a riscurilor şi a unui set comun de măsuri de atenuare a riscurilor. Statele membre au finalizat evaluarea naţională a riscurilor şi au transmis rezultatele Comisiei şi Agenţiei UE pentru Securitate Cibernetică. În octombrie 2019, Grupul de cooperare NIS a publicat un raport coordonat la nivelul UE, în care se identificau principalele ameninţări şi principalii actori în materie de ameninţare, activele cele mai sensibile, principalele vulnerabilităţi, precum şi o serie de riscuri strategice. Raportul a evidenţiat o serie de provocări în materie de securitate legate de reţelele 5G şi a definit factori de evaluare a profilurilor de risc ale furnizorilor individuali. În noiembrie 2019, Agenţia UE pentru Securitate Cibernetică a publicat o hartă specifică a ameninţărilor la adresa tehnologiei 5G, ca o contribuţie suplimentară la setul de instrumente.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe