Comisia Europeană cere României să armonizeze legislaţia naţională privind vehiculele scoase din uz cu cea a UE

România are termen două luni pentru a armoniza legislaţia naţională cu cea a UE în privinţa actualizării listei de excepţii de la interdicţia de a utiliza metale periculoase, precum plumbul, mercurul şi cadmiul, în materiale şi componente ale vehiculelor, a anunţat, joi, CE.

Urmărește
173 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană cere României să armonizeze legislaţia naţională privind vehiculele scoase din uz cu cea a UE

Comisia Europeană cere României să armonizeze legislaţia naţională privind vehiculele scoase din uz cu cea a UE (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax foto)

Scopul este ca acestea să nu contamineze mediul odată cu ajungerea vehiculelor la sfârşitul duratei de viaţă utilă.

O cerere similară a fost adresată de CE Slovaciei.

Legislaţia care vizează vehiculele scoase din uz trebuia să intre în vigoare la sfârşitul anului trecut, se arată într-un comunicat al CE. La sfârşitul lunii ianuarie, Comisia a transmis României şi Slovaciei scrisori de punere în întârziere.

România a răspuns că o lege de transpunere a directivei este avută în vedere, dar nu a fost încă adoptată, şi nu a comunicat CE niciun termen în acest sens, se arată în comunicat. Slovacia a anunţat că va adopta în aprilie un decret în sensul cererii executivului comunitar, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

"La recomandarea comisarului pentru mediu, Janez Potocnik, Comisia trimite, aşadar, avize motivate şi solicită ţărilor să se conformeze în termen de două luni. În cazul în care cele două ţări nu fac acest lucru, Comisia poate deferi cazurile Curţii de Justiţie a UE", potrivit comunicatului.

România trebuie să transpună în legislaţia naţională o directivă din 2011, privind vehiculele scoase din uz, care actualizează lista materialelor şi componentelor exceptate de la interdicţia privind utilizarea plumbului, a mercurului, a cadmiului şi a cromului hexavalent pentru vehiculele introduse pe piaţă după 1 iulie 2003.

Directiva modifică reglementări comunitare din 2000, care prevăd că statele trebuie să instituie sisteme de colectare şi să se asigure că vehiculele ajunse la sfârşitul duratei de viaţă utilă sunt transferate către instalaţii de tratare autorizate şi dezmembrate înainte de tratare. Ţările membre trebuie să se asigure că toate componentele periculoase din punct de vedere ecologic sunt valorificate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici