Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în România, una dintre ţările cu clienţi „fraudaţi” de gigantul Mondelez / Compania şi-a luat amendă de 337,5 milioane de euro

Urmărește
6214 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în România, una dintre ţările cu clienţi „fraudaţi” de gigantul Mondelez / Compania şi-a luat amendă de 337,5 milioane de euro

Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari. România, printre ţările cu clienţi „fraudaţi” de gigantul Mondelz / Compania şia luat amendă de 337,5 milioane de euro

Comisia Europeană a amendat Mondelez International cu 337,5 milioane de euro pentru împiedicarea comerţului transfrontalier cu ciocolată, biscuiţi şi produse din cafea între statele membre, încălcând regulile UE de concurenţă.

Mondelez, cu sediul în Statele Unite, este unul dintre cei mai mari producători de ciocolată şi biscuiţi din lume. Portofoliul său include mărci binecunoscute de ciocolată şi biscuiţi precum Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone şi TUC şi, până în 2015m mărci de cafea precum HAG, Jacobs şi Velours Noir.

Bruxellesul a hotărât că grupul a încălcat regulile de concurenţă prin angajarea în acorduri anticoncurenţiale sau practici concertate care vizează restricţionarea comerţului transfrontalier cu diverse produse prin abuzul de poziţie dominantă pe anumite pieţe naţionale pentru vânzarea de batoane de ciocolată.

În special, Comisia a constatat că Mondelz s-a angajat în 22 de acorduri anticoncurenţiale sau practici concertate, încălcând articolul 101 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene („TFUE”).

A limitat teritoriile sau clienţii cărora şapte clienţi angro (comercianţi/„brokeri”) le-ar putea vinde produsele Mondelez. Un acord a inclus, de asemenea, o prevedere care îi ordona clientului Mondelez să perceapă preţuri mai mari pentru export decât pentru vânzările interne.

Aceste acorduri şi practici concertate au avut loc între 2012 şi 2019 şi au acoperit toate pieţele UE. 10 distribuitori exclusivi activi în unele state membre au fost împiedicaţi să răspundă cererilor de vânzare de la clienţi aflaţi în alte state membre fără autorizarea prealabilă din partea Mondelez. Aceste acorduri şi practici au avut loc între 2006 şi 2020 şi au acoperit toate pieţele UE.

De asemenea, Comisia a constatat că, între 2015 şi 2019, Mondelez a abuzat de poziţia sa dominantă, împiedicând revânzarea batoanelor de ciocolată pe teritoriile Austriei, Belgiei, Bulgariei şi României, unde preţurile erau mai mari.

Plus încetarea furnizării de batoane de ciocolată către Ţările de Jos pentru a preveni importul acestora în Belgia, unde Mondelez vindea aceste produse la preţuri mai mari.

Comisia a concluzionat că practicile ilegale ale Mondelz au împiedicat comercianţii cu amănuntul să îşi poată procura în mod liber produse din statele membre cu preţuri mai mici şi au împărţit artificial piaţa internă. Scopul Mondelez a fost de a „preveni ca comerţul transfrontalier să ducă la scăderi de preţuri în ţările cu preţuri mai mari”.

Aceste practici ilegale au permis Mondelez să continue să taxeze mai mult pentru produsele sale, în detrimentul final al consumatorilor din UE. La stabilirea cuantumului amenzii, Comisia a ţinut cont de gravitatea şi durata încălcărilor, precum şi de valoarea vânzărilor Mondelez aferente acestora.

În plus, Comisia a ţinut seama de faptul că Mondelez a cooperat cu Comisia în cadrul procedurii şi şi-a recunoscut în mod expres răspunderea pentru încălcarea regulilor de concurenţă. Prin urmare, Comisia a acordat Mondelez o reducere de 15 % a amenzii. Pe baza acestei metodologii, Comisia a amendat Mondelez cu 337,5 milioane EUR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici