- Home
- Economic
- SOFIA, (25.09.2014, 19:43)
- Anca Dumitrescu
Comisia Europeană lansează o procedură de infringement împotriva Bulgariei, în cazul băncii KTB
Comisia Europeană a anunţat joi lansarea unei proceduri de infringement împotriva Bulgariei, din cauza incapacităţii de a permite clienţilor băncii Corpbank (KTB), care a fost trecută sub supravegherea specială a băncii centrale, să aibă acces la depozite.
Urmărește
143 afișări
Comisia Europeană lansează o procedură de infringement împotriva Bulgariei, în cazul băncii KTB (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Executivul UE va trimite o scrisoare oficială de notificare autorităţilor bulgare, acesta fiind prima etapă a procedurii de infringement, relatează Novinite.
Bulgaria are timp până la 15 octombrie să răspundă instituţiei europene.
Decizia Comisiei de lansare a procedurii de infringement a fost determinată de incapacitatea autorităţilor bugare de a aplica corect două articole din directiva referitoare la programul de garantare a depozitelor şi să respecte principiul circulaţiei libere a capitalului în Uniunea Europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Explozie la Muzeul Drents, Olanda: Coiful de la Coţofeneşti şi alte trei brăţări dacice au fost furate / Reacţiile politicienilor / Dosar penal deschis din oficiu
-
Elon Musk, apariţie surpriză la un miting al AfD: „Să depăşim vinovăţia trecutului”
-
Raluca Turcan, fostul ministru al Culturii: Nu ministerul decide conţinutul colecţiilor
"Comisia aşteaptă ca deponenţii să primească acces imediat la depozitele bancare la care au dreptul", se arată într-un comunicat al Comisiei.
Legislaţia bulgară prevede că programul de garantare a depozitelor poate efectua plăţi către deponenţii unei bănci doar dacă banca centrală a revocat licenţa acesteia, dar directiva CE referitoare la acest program nu conţine o astfel de condiţie.
"Potrivit principiilor juridice ale UE, autorităţile naţionale trebuie să aplice directiva în pofida contradicţiilor cu legislaţia naţională", a arătat Comisia.
În legătură cu principiul circulaţiei capitalului, punerea în conservare a KTB şi a subsidiarei acesteia Victoria Bank "pare să reprezinte o restricţie nejustificată şi disproporţionată a circulaţiei libere a capitalui", potrivit comunicatului CE.
Banca Naţională a Bulgariei (BNB) a preluat controlul asupra KTB şi Victoria Bank în luna iunie, după retrageri masive de fonduri din partea clienţilor din cauza unor zvonuri care au provocat panică. Banca centrală a suspendat activitatea celor două bănci şi a comandat verificarea situaţiei financiare a acestora, până la 20 octombrie.
Deponenţii de la cele două bănci nu au mai avut acces la banii lor de peste trei luni, iar banca centrală a decis să extindă perioada supravegherii speciale până pe 20 noiembrie, respectiv 22 noiembrie, astfel că actuală situaţie poate submina încrederea publică în programul de garantare a depozitelor, consideră Comisia Europeană.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De ce erau atât de valoroase obiectele dacice furate de la muzeul din Olanda. Ce spune directorul Muzeului Național de Istorie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe