- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.07.2017, 07:00)
- Anca Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană pregăteşte un test comun pentru produsele alimentare din statele membre
Comisia Europeană (CE) pregăteşte o metodă comună pentru a analiza dacă calitatea alimentelor este mai redusă în unele state membre, aşa cum se arată în mai multe studii şi cum susţin unii lideri ai ţărilor din blocul comunitar, potrivit EUobserver.
Urmărește
977 afișări
Comisia Europeană pregăteşte o metodă pentru analiza calităţii alimentelor
„Lucrăm la o metodă pentru îmbunătăţirea testării produselor alimentare astfel încât statele membre pot discuta această problemă pe baze ştiinţifice care sunt aceleaşi pentru toate”, a declarat, pentru EUobserver, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.
CE va începe marţi, 25 iulie, un dialog cu producătorii şi retailerii pentru a discuta concret cum să lucreze asupra acestei probleme, a adăugat Wigand.
Mai mulţi lideri din statele din Europa Centrală şi de Est susţin că există un dublu standard al alimentelor, fiind vândute produse de o calitate inferioară consumatorilor din ţările mai sărace din blocul comunitar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Joi, premierul slovac Robert Fico va discuta problema standardului dublu la alimente cu liderul Comisiei Europene, Jean-Claude Junkcer. Subiectul a fost deseori pe agenda grupul de la Visegrad, format din Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia.
O echipă din România formată de specialişti din Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-a deplasat, în iunie, în Belgia, Olanda şi Germania, pentru a preleva produse alimentare din magazinele Lidl, Kaufland şi Delhaize (Mega Image) în vederea realizării studiului comparativ al produselor alimentare susceptibile de dublu standard, a anunţat Ministerul Agriculturii.
După revenirea în ţară, aceeaşi echipă a efectuat acţiuni de prelevare a produselor identice prelevate din Belgia, Olanda şi Germania, comercializate pe piaţa din România.
„După finalizarea analizelor de laborator şi emiterea buletinelor de analiză se va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ, raport ce va fi adus la cunoştinţa opiniei publice”, precizează MADR.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (InfoCons) a organizat un studiu cu privire la existenţa standardului dublu de calitate între produsele comercializate în România şi aceleaşi produse comercializate în alte ţări, în urma căruia au fost identificate două produse cu diferenţe în lista de ingrediente şi valori nutriţionale, respectiv băutura Fanta Portocale şi Milka Ciocolată cu lapte.
În cazul băuturii răcoritoare, în urma analizei produselor din trei ţări, au fost sesizate diferenţe cu privire la conţinutul de suc de fructe. În România, conţinutul este de minim 5% suc de portocale, din concentrat. În Marea Britanie, Fanta conţine 3,7% suc de portocale şi 1,7% suc de citrice, din concentrat (5.4%), iar în Spania, băutura are 8% suc de portocale, din concentrat.
O altă diferenţă sesizată este reprezentată de numărul de aditivi alimentari, în produsele din România regăsindu-se 5 aditivi, în cele din Marea Britanie 8 aditivi şi în Spania 10 aditivi.
În ceea ce priveşte produsul Milka Ciocolata cu lapte alpin, în urma analizei produselor din două ţări, principala diferenţă vizează numărul de aditivi alimentari. „Astfel, la produsul din România a fost adăugat suplimentar, pe lângă lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta având rolul de a înlocui parţial ingredientul de o calitate superioară, dar mai costisitor, „unt de cacao” ”. se arată în comunicatul transmis de InfoCons.
„Cele două produse, chiar dacă aduc acelaşi aport caloric, 530kCal/100g, prezintă mici diferenţe în ceea ce priveşte conţinutul de nutrienţi. Constatăm astfel că, deşi conţinutul de grăsimi este mai mic în cazul produsului găsit pe piaţa din România, respectiv 29g/100g, comparativ cu 29,5g/100g ce se regăsesc în produsul din Spania, acesta ascunde în fapt o cantitate mai mare de grăsimi saturate, respectiv 18g/100g, comparativ cu 17,5g/100g. Făcând diferenţa, reiese un conţinut diminuat al grăsimilor bune din produsul comercializat în România, respectiv 11g/100g, faţă de produsul echivalent din Spania (12g/100g)”, potrivit studiului.
Diferenţe pot fi sesizate şi în ceea ce priveşte conţinutul de glucide (mai mare la produsul comercializat în România), de proteine (mai mic la produsul comercializat în România) şi sare (mai mic la produsul comercializat în România), precizează InfoCons.
Citeşte şi: Compania lui Amancio Ortega, cel mai bogat om din Europa şi fondatorul Inditex, şi-a majorat investiţiile în imobiliare cu 28%
Citeşte şi: Analiştii CFA România se aşteaptă la creşterea dobânzilor şi deprecierea leului, în următoarele 12 luni. Până unde ar ajunge cursul euro/leu
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe