Comisia Europeană promite teste de stres mai dure pentru bănci până la sfârşitul primului semestru

Autorităţile europene de reglementare în domeniul bancar vor efectua până în iunie o nouă rundă de teste de stres destinate băncilor, mai dificile decât cele rulate anul trecut, a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană promite teste de stres mai dure pentru bănci până la sfârşitul primului semestru

Comisia Europeană promite teste de stres mai dure pentru bănci până la sfârşitul primului semestru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O nouă rundă de teste de stres pentru bănci, chiar mai grele decât cele de anul trecut, va fi rulată în următoarele luni. În prezent discutăm metodologia. Procesul se va desfăşura între februarie şi iunie", a afirmat Rehn după o reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Multe state din Uniunea Europeană (UE) rezistă propunerilor de a efectua teste pentru verificarea sistemelor bancare în cazul unei crize de lichiditate, deoarece consideră că rezultatele vor amplifica problemele pe care le au în prezent instituţiile de credit europene.

Autorităţile europene au testat în iunie anul trecut 91 de bănci din Uniune pentru a evalua, printre altele, capacitatea acestora de a rezista unor eventuale probleme în creditarea imobiliară sau comercială.

Testele nu au luat, însă, în considerare, riscurile ca o bancă să fie forţată să renunţe la afaceri dacă întâmpină probleme în a se împrumuta sau în cazul în care clienţii retrag depozitele. Aceste genuri de probleme au pus în dificultate sistemul bancar irlandez şi au forţat Dublinul să ceară sprijin financiar UE şi Fondului Monetar Internaţional.

Noile teste de stres ar trebui să scoată în evidenţă punctele slabe ale sistemului bancar şi să indice acele bănci care au nevoie de consolidarea capitalului.

"Rezultatele testelor vor ghida restructurarea necesară sectorului bancar", a spus Rehn.

Comisia Europeană speră că testarea va dovedi investitorilor, a căror încredere a fost afectată de ezitările liderilor europeni privind modalităţile prin care pot fi ajutate statele cu probleme de finanţare, că sistemul financiar al Uniunii este sănătos.

Testele de anul trecut au fost picate de doar şapte bănci, niciuna din Irlanda, ceea ce a alimentat criticile care etichetează exerciţiul ca irelevant.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici