- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.05.2017, 11:51)
- Anca Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană reduce estimarea pentru creşterea economică a României la 4,3%/ În România, inflaţia va creşte, iar deficitul bugetar va ajunge la 3,5% din PIB
Comisia Europeană a redus estimarea pentru creşterea economică a României în 2017, cu 0,1%, de la 4,4% la 4,3%, sub nivelul anunţat de Guvernul României, de 5,2%. CE a păstrat rata de creştere cu 3,7% pentru anul 2018, se arată în prognoza economică pentru primăvară.
Urmărește
658 afișări
Comisia Europeană reduce estimarea pentru creşterea economică a României la 4,3%/ În România, inflaţia va creşte, iar deficitul bugetar va ajunge la 3,5% din PIB
Pentru anul 2017, deficitul guvernamental general este estimat să ajungă la 3,5% din PIB, potrivit raportului CE.
Prognoza Comisiei Europene de primăvară pentru România în 2017 este peste cele anunţate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Fondul Monetar Internaţional.
BERD a îmbunătăţit cu 0,3%, la 4%, estimarea pentru creşterea economică a României pentru anul acesta şi la 3,5% în 2018, potrivit raportului de perspective economice regionale, publicat miercuri de instituţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În ceea ce priveşte proiecţiile prezentate în raportul FMI, în aprilie, privind „Perspectivele de creştere economică la nivel global", România ar urma să aibă în 2017 o creştere economică de 4,2% şi de 3,4% în 2018.
Comisia Europeană: În România, inflaţia va creşte, iar deficitul bugetar va ajunge la 3,5% din PIB
Inflaţia din România este aşteptată să crească, deficitul bugetar se va adânci din cauza tăierilor de taxe şi măririi cheltuielilor publice, iar proiectul legii salarizării reprezintă un risc semnificativ pentru estimările fiscale, se arată în prognoza economică de primăvară a Comisiei Europene.
Potrivit prognozei Comisiei Europene (CE) publicate joi, creşterea PIB-ului real este aşteptată să rămână puternică, pe fondul relaxării fiscale şi a creşterii salariilor, iar şomajul a scăzut semnificativ în 2016 şi este aştepat să rămână la un nivel scăzut în 2017 şi 2018.
Actualul deficit guvernamental este aşteptat să continue să se deterioreze din cauza cererii interne puternice şi a creşterii importului. În 2017, deficitul guvernamental general este estimat să ajungă la 3,5% din PIB, iar în 2018 este aşteptat să ajungă la 3,7% din PIB.
Ca o consecinţă a relaxării fiscale, deficitul structural guvernamental este prognozat să crească de la aproape jumătate de procent din PIB în 2015 la 2,5% în 2016 şi la 4% în 2018. În ciuda creşterii puternice a PIB-ului, rata datoriei din PIB este prognozată să crească de la 38% în 2015 la 40,9% în 2018.
Proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ asupra prognozei fiscale, cu un posibil impact asupra balanţei deficitului guvernamental de până la -2% din PIB în 2018. Forma finală a legii salarizării şi programul nu erau cunoscute la finalul realizării prognozei Comisiei Europene. PSD a publicat proiectul legii salarizării unitare pe 10 aprilie.
CE susţine că inflaţia ar urma să crească treptat şi să reintre în normele stabilite de Banca Naţională (2,5% ± 1 punct procentual), generată de cererea internă intensă, majorări de salarii şi stimuli fiscali adiţionali. Inflaţia medie anuală este prognozată să ajungă la 1,1% în 2017 şi să crească la 3% în 2018.
Principalul risc al perspectivei menţionate este reprezentat de posibilitatea altor stimuli fiscali, care ar putea sprijini cererea internă pe termen scurt, dar cu costul sustenabilităţii finanţelor publice. Întârzierea sau absenţa reformelor structurale pentru sprijinirea beneficiilor competiţiei ar putea avea un efect negativ asupra creşterii exporturilor şi, astfel, să afecteze balanţa externă.
Programul fiscal pentru anul 2017 al României este aşteptat să continue să sprijine cererea internă, dar creşterea este prognozată să încetinească - efect trazitoriu al impulsului fiscal epuizat. Astfel, cererea este aşteptată să fie generată de consum şi să fie impulsionată de tăierile de taxe şi de creşterea salariilor în sectorul public şi a pensiilor. Investiţiile sunt prognozate să aibă o contribuţie minoră asupra creşterii, în contextul în care implementarea proiectelor din fondurile Uniunii Europene creşte treptat.
Creşterea exportului este prognozată să rămână moderată, în linie cu creşterea PIB, din cauza reducerii competiţiei pe fondul creşterii salariilor în faţa câştigurilor productivităţii.
Numărul total al angajaţilor este aşteptat să crească într-un ritm moderat în 2017 şi 2018, în timp ce rata şomajului este prognozată să scadă în continuare. Rata şomajului a scăzut la un nivel istoric în 2016.
Citeşte şi: EXCLUSIV Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei buget-finanţe din Senat: Finanţele să ne explice din ce vor fi plătiţi cei 35.000 de consultanţi fiscali
Citeşte şi: CRESC preţurile la apartamente. Un nou nivel MAXIM, înregistrat în luna aprilie. Care va fi evoluţia
Citeşte şi: Tranzacţie românească între nemţi. Cât a dat un gigant Lidl pe două magazine cumpărate de la concurenţă
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CRESC preţurile la apartamente. Un nou nivel MAXIM, înregistrat în luna aprilie. Care va fi evoluţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe