Comisia Europeană "regretă decizia aberantă" a S&P
Comisarul european pentru Afaceri Economice Olli Rehn şi-a exprimat "regretul faţă de decizia aberantă a Standard and Poor's (S&P)", care a scăzut vineri ratingul a nouă ţări din zona euro, se arată într-un comunicat.
Comisia Europeană "regretă decizia aberantă" a S&P (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"După ce am verificat că momentul nu a fost ales la întâmplare, regret decizia aberantă adoptată astăzi (vineri) de Standard and Poor's cu privire la ratingul mai multor ţări din zona euro, în momentul în care acestea acţionează hotărât pe toate fronturile cu scopul de a răspunde crizei", afirmă Rehn, citat în comunicat.
Standard & Poor's a scăzut, între altele, ratingurile Franţei şi Austriei, care au trecut de-acum de la calificativul "AAA" la "AA+", dar şi ale Italiei, Spaniei şi Portugaliei.
"Această iniţiativă face şi mai necesară consolidarea bugetară şi reformele structurale" în ţările din zona euro, impunând totodată "necesitatea de a găsi răspunsuri la fragilităţile sectorului bancar, de a ne consolida apărarea financiară şi guvernanţa economică", continuă Rehn. El subliniază de asemenea că "decizii recente ale UE, combinate cu acţiunile Băncii Centrale Europene (BCE), au contribuit la relaxarea tensiunilor pe piaţa datoriilor suverane".
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
-
Vicepreşedintele parlamentului slovac, în vizită la Moscova. Agenda discuţiilor
"De-acum este importantă finalizarea cât mai rapid posibil a formei de funcţionare a Mecanismului European de Stabilitate (MES) şi, aşa cum au decis şefii de stat şi de Guvern pe 9 decembrie, devansarea intrării acestuia în vigoare în iulie 2012", adaugă oficialul european.
Acest mecanism urmează să înlocuiască în mod permanent Fondul de securitate al zonei euro (FESF), iar "plafonul său de 500 de miliarde de euro va fi reevaluat în martie", a mai anunţat Olli Rehn.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO