Comisia Europeană: Riscurile economice în România, generate de sectorul bancar, de creşteri salariale, politici fiscale

România nu se confruntă cu dezechilibre macroeconomice, dar există riscuri financiare generate de activele externe, de vulnerabilităţile sectorului bancar, de creşterile salariale în domeniul bugetar şi de politicile fiscale prociclice, anunţă Comisia Europeană.

Urmărește
1438 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: Riscurile economice în România, generate de sectorul bancar, de creşteri salariale, politici fiscale

Comisia Europeană: Riscurile economice în România, generate de sectorul bancar, de creşteri salariale, politici fiscale

"România nu se confruntă cu dezechilibre macroeconomice. Însă există riscuri generate de volumul mare de active externe, de vulnerabilităţile în sectorul bancar, de politicile fiscale prociclice şi de mari creşteri salariale", anunţă Comisia Europeană într-un raport de evaluare a politicilor economice şi financiare.

"În contexul măsurilor de relansare economică, volumul mare al activelor externe a început să scadă. Cu sprijinul Comisiei Europene, au fost luate măsuri pentru consolidarea sectorului financiar. În momentul de faţă, sectorul bancar este bine-capitalizat şi beneficiază de lichidităţi, dar anumite iniţiative legislative (...) prezintă riscuri privind stabilitatea. Salariile bugetarilor şi salariul minim au crescut şi au fost aplicate reduceri de impozite. Această situaţie riscă să conducă la apariţia unor politici fiscale prociclice", subliniază Comisia Europeană.

Conform experţilor, politicile fiscale prociclice sunt cele prin care guvernele optează pentru creşterea bugetului de stat şi reducerea impozitelor în perioadele de creşteri economice, reducând cheltuielile şi crescând impozitele în caz de recesiune. Astfel de măsuri conduc la amplificarea variaţiilor ciclului economic.

Comisia Europeană şi Consiliul UE recomandă Guvernului României "să limiteze, în 2016, devierile de la obiectivele bugetare pe termen lung şi să reuşească o ajustare bugetară de 0,5% din PIB în 2017, dacă nu se va respecta, prin eforturi mai mici, obiectivul bugetar stabilit".

De asemenea, "este necesară aplicarea cadrului fiscal şi intensificarea eforturilor de colectare a impozitelor. România trebuie să se asigure că nu vor mai exista iniţiative legislative care să afecteze siguranţa cadrului legal general şi să genereze riscuri asupra stabilităţii financiare. Dacă este necesar, să fie luate măsuri pentru atenuarea actualelor riscuri", recomandă Comisia Europeană şi Consiliul UE.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România trebuie să intensifice serviciile destinate angajatorilor şi persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, inclusiv prin coordonarea activităţilor cu serviciile sociale, precizează raportul.

De asemenea, instituţiile din România sunt îndemnate să ia măsuri pentru evitarea abandonului şcolar şi îmbunătăţirea calităţii educaţiei, în special pentru romi.

"Plăţile informale" în sistemul de sănătate trebuie limitate, iar procedurile din administraţia publică trebuie simplificate şi îmbunătăţite, adaugă raportul.

România trebuie să "îmbunătăţească accesul la servicii publice integrate, să extindă infrastructura de bază şi să stimuleze diversificarea economică. Trebuie să adopte şi să implementeze planul general în domeniul transporturilor şi să consolideze investiţiile în proiecte publice", recomandă raportul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici