Comisia Europeană vrea să suspende 500 milioane euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria

Comisia Europeană (CE) vrea să suspende fonduri de coeziune destinate Ungariei în valoare de 495 de milioane de euro, cu efect de la începutul anului următor, suma reprezentând 0,5% din PIB al ţării şi 29% din sumele alocate ţării anul următor prin programul de coeziune.

Urmărește
200 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană vrea să suspende 500 milioane euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria

Comisia Europeană vrea să suspende 500 milioane euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Executivul comunitar consideră că Ungaria nu a luat măsuri eficiente pentru a-şi aduce deficitul bugetar sub pragul de 3% într-un mod sustanbil, potrivit cotidianului ungar Portfolio.

"Acest pas fără precedent urmează avertismentelor repetate ale CE către Ungaria pentru a accelera eforturile de a diminua deficitul excesiv al ţării, dar şi eşecului autorităţilor ungare de a lua măsurile necesare", se arată într-un comunicat al Comisiei.

În ianuarie, în cadrul procedurilor de deficit excesiv, CE a ajuns la concluzia că Ungaria nu a luat măsuri eficiente pentru a coborî, într-un mod sustenabil şi credibil, deficitul bugetar sub limita de 3% până în 2011.

Ca urmare, Comisia a propus accelerarea procedurii de deficit excesiv, iar recomandarea a fost aprobată de Consiliul de Miniştri în ianuarie, deschizând calea unei suspendări a fondurilor de coeziune pentru Ungaria.

"Depinde acum de autorităţile ungare să adopte măsuri înainte ca suspendarea fondurilor să intre în vigoare", a spus comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn.

Ungaria este monitorizată prin procedura de deficit excesiv încă de la aderarea la UE, în 2004. După ce s-a ajuns în 2005 la concluzia că autorităţile de la Budapesta nu au luat măsurile adecvate pentru diminuarea deficitului, termenul limită pentru corectarea situaţiei a fost amânat de mai multe ori, iar în iulie 2009 a fost stabilit ca limită anul 2011.

Chiar dacă Ungaria ar urma să anunţe în acest an Comisiei un excedent bugetar consistent de 3,5% din PIB, acesta a fost obliţnut prin măsuri excepţionale echivalente cu 10% din PIB (Ungaria a transferat la stat activele fondurilor de pensii private, echivalente cu 9,75% din PIB). În plus, statul a aplicat taxe excepţionale pe unele sectoare economice.

Fără aceste măsuri, bugetul ar fi avut un deficit de 6% din PIB. În acest an se aşteaptă din nou revenirea pe deficit, care ar urma să ajungă anul următor la 3,5% din PIB, tot peste limita de 3% impusă la nivelul UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici