- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia juridică a Senatului a avizat ridicarea pragului de deţinere la SIF
Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului a avizat, marţi, extinderea pragului maxim de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%, proiectul primind, de asemenea, avizul Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital.
Comisia juridică a Senatului a avizat ridicarea pragului de deţinere la SIF (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
"Comisia juridică a Senatului a votat astăzi proiectul de lege privind pragul de deţinere la SIF-uri, cu amendamentul ca limita maximă de deţinere să fie extinsă de la 1% la 5%. Proiectul a primit, de asemenea, avizul Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital. Cred că, în maxim o lună, proiectul va fi pus pe ordinea de zi a plenului Senatului, iar apoi va fi nevoie de aprobarea Camerei Deputaţilor", a declarat pentru MEDIAFAX Ovidiu Marian, senator PDL şi iniţiatorul proiectului de lege.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Senatorii din Comisia juridică propun majorarea pragului de deţinere la 5%, ei adoptând în acest sens un amendament formulat de senatorul PDL Mircea Andrei la un proiect de modificare a Legii 297/2004 privind piaţa de capital.
Amendamentul a fost votat în absenţa preşedintelui Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Greblă, care a părăsit şedinţa, conducerea lucrărilor comisiei fiind preluată de vicepreşedintele Iulian Urban (PDL).
Potrivit amendamentului senatorului democrat-liberal, societăţile de investiţii financiare ar urma să ia măsuri de modificare a statutelor sau actelor constitutive, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii, în sensul stabilirii unui prag de deţinere a acţiunilor de maximum 5% din total.
Amendamentul stipulează că, în cazul în care societăţile de investiţii financiare nu efectuează modificările în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, statutele sau actele constitutive ar urma să fie considerate modificate de drept, în sensul pragului de deţinere a acţiunilor.
Propunerea senatorului PDL a fost susţinută şi de ceilalţi democrat-liberali din comisie, Ioan Ruşeţ şi Iulian Urban.
Cu ocazia dezbaterilor la acest proiect de lege, pentru care comisia trebuie să adopte un aviz, senatorii PSD şi cei ai PDL au discutat în contradictoriu pe parcursul a mai bine de două ore în legătură cu oportunitatea ridicării pragului de deţinere.
Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), suspendase, marţi dimineaţa, şedinţa comisiei înainte de ora prevăzută în program, în momentul în care senatorii PDL intenţionau să adopte amendamentul de majorare a pragului de deţinere de acţiuni.
Senatorul a propus amânarea discuţiilor pentru o săptămână pentru ca membrii comisiei să primească un punct de vedere din partea Ministerului Finanţelor şi Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
"Să amânăm până marţea viitoare. Am căzut de acord că eliminarea unui prag nu este acceptabilă. (...) Cred că piaţa va fi distorsionată pe tot parcursul acestei propuneri legislative. Putem să o mai amânăm o săptămână", a susţinut el în pofida insistenţelor senatorilor PDL ca amendamentul să fie supus la vot.
Pe de altă parte, preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, a spus că eliminarea pragului de deţinere a acţiunilor la SIF-uri poate fi o adevărată lovitură acum, în plină criză bursieră, fiind practic eliminată raţiunea pentru care aceste SIF-uri au fost create, ca societăţi de investiţii, nu fonduri de investiţii ale unui privat.
"Mâine putem să ne trezim că cele cinci SIF-uri sunt deţinute de o persoană sau de un grup restrâns de persoane care vor avea la dispoziţie şi vor exploata după bunul lor plac fonduri care se apropie de PIB-ul României pe un an. Astfel încât nu putem să reglementăm într-o şedinţă, mai ales împotriva voinţei acţionarilor", a susţinut Greblă.
El a arătat că o soluţie ar fi ca, prin lege, acţionarilor să li se dea posibilitatea să hotărască mărirea pragului de deţinere a acţiunilor la 3% sau la 5%, nefiind de dorit o intervenţie brutală în statutul pe care ei l-au adoptat într-o adunare generală.
"Tot ei sunt cei care, pe permisiunea dată de lege, pot să hotărască sau nu majorarea la 1,5%, 3%, 10%, cât doresc, dar acest lucru pot să-l facă acţionarii şi nu un grup de presiune care doreşte ca să fie modificată această lege, în criză bursieră, când Bursa de valori este picată, când băieţi deştepţi pot să cumpere sau au cumpărat acţiuni la preţ derizoriu şi mâine vor să le aibă scoase la suprafaţă, legalizate prin decizia pe care am lua-o noi astăzi", a precizat senatorul PSD.
El a mai afirmat că nu este împotriva pragului de 5%, dar acest lucru trebuie să-l hotărască acţionarii, nu membrii comisiei.
"Ei sunt cei care dispun de acţiunile, de banii pe care îi au investiţi acolo. SIF-urile au fost create pentru a aduna aceste puţine acţiuni pe care le are un om obişnuit", a mai opinat preşedintele Comisiei juridice.
Greblă a mai spus că, în opinia sa, "capitalul este social şi trebuie să fie dispersat".
"Nu am nevoie ca la cel mai mare hotel din ţară să am un singur proprietar. Interesul în Occident acum este o socializare a capitalurilor, în sensul în care capitalul este deţinut de foarte mulţi acţionari, iar decizia aparţine, pe contract, managementului acelei societăţi, nu patronului, care, de cele mai multe ori, nu are nici pregătirea, nici timpul să-şi gestioneze afacerile", a declarat Toni Greblă.
După pauză, discuţiile în comisie la proiectul de modificare a Legii 297/2004 privind piaţa de capital şi în prezenţa reprezentanţilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare care i-au anunţat pe senatorii jurişti că proiectul a fost modificat deja, în cursul dimineţii, de Comisia pentru buget, sesizată în fond, în sensul majorării la 5% a pragului de deţinere de acţiuni la SIF-uri.
Totuşi, preşedintele comisiei, senatorul PSD Toni Greblă a insistat ca votul privind amendamentele formulate de democrat-liberali să fie amânat. În urma insistenţelor senatorilor PDL ca propunerile de modificare a actului normativ să fie supuse la vot, Greblă a părăsit şedinţa, amendamentele fiind supuse la vot de vicepreşedintele Iulian Urban (PDL).
Un alt amendament adoptat de senatorii jurişti, propus de senatorul PDL Adrian Ţuţuianu, prevede că orice persoană care îşi propune să dobândească, singur sau împreună cu alte persoane şi în mod concertat, acţiuni emise de societăţile de investiţii financiare rezultate din transformarea fondurilor proprietăţii private, prin care ar dori să dobândească o poziţie semnificativă trebuie să notifice în prealabil CNVM indicând mărimea poziţiei avute în vedere.
Un alt amendament adoptat stipulează că CNVM poate interzice unei persoane dobândirea poziţiei semnificative dacă, ţinând seama de necesitatea de a garanta administrarea prudentă a societăţii, apreciază că persoana care ar ocupa o astfel de poziţie poate prejudicia funcţionarea în bune condiţii a societăţii sau o bună supraveghere a acesteia.
Bursa de Valori Bucureşti a primit, în luna iunie, un proiect de eliminare a pragului la SIF-uri, propunere semnată de 16 senatori şi 3 deputaţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36