Comitetul de la Basel suplimentează rezervele minime de capital pentru marile grupuri financiare

Autorităţile de supraveghere şi reglementare a sistemului financiar, reunite la sfârşitul săptămânii treute la Basel, au stabilit că băncile de importanţă sistemică, desemnate drept "prea mari ca să se prăbuşească", trebuie să-şi majoreze rezervele de capital cu 2,5 puncte procentuale peste minim.

Urmărește
7 afișări

Astfel, grupurile financiare care ar provoca crize regionale sau globale dacă ar avea probleme vor fi nevoite să constituie o rată a capitalului de rang întâi de cel puţin 9,5%, în loc de 7%, transmite Bloomberg.

Surse apropiate situaţiei au declarat că decizia ar viza circa 30 de bănci din întreaga lume.

Măsura are rolul de a preveni declanşarea unei noi crize financiare, similară cu cea care a urmat falimentului băncii americane de investiţii Lehman Brothers în septembrie 2008.

Oficialităţile reunite în weekend la Basel au respins contestaţiile băncilor faţă de noile cerinţe de adecvare a capitalului. Instituţiile de credit au avertizat că înăsprirea reglementărilor ar putea afecta creşterea economică, iar unele companii au încercat să evite includerea lor în categoria băncilor de importanţă sistemică.

Totodată, autorităţile financiare au decis să nu accepte, pentru moment, folosirea capitalului hibrid pentru atingerea ţintelor, metodă vizată în principal de unele bănci europene.

Analiştii consideră că decizia ar putea afecta în primul rând băncile europene Deutsche Bank (Germania), UniCredit (Italia) şi cele trei mari bănci franceze, BNP Paribas, Societe Generale şi Credit Agricole.

Totodată, băncile americane sunt considerate "marii câştigători" în urma deciziei luate la Basel.

Reprezentanţii Deutsche Bank au refuzat să facă alte comentarii dincolo de declaraţiile directorului de risc Hugo Banziger, care a afirmat pe 10 iunie că banca este încrezătoare că va îndeplini cerinţele de capital Basel III.

Purtătorul de cuvânt al UniCredit Andrea Morawski a amintit comentariile directorului general Federico Ghizzoni, care a spus recent că grupul poate face faţă unei suplimentări a capitalului cu două puncte procentuale numai din profitul nedistribuit.

Reprezentanţii celor trei bănci franceze au refuzat să comenteze informaţiile.

Comitetul de la Basel a refuzat să numească băncile care vor intra sub incidenţa măsurii adoptate în weekend. Potrivit unei surse apropiate situaţiei, circa 28-30 de instituţii de credit s-ar putea confrunta cu majorarea capitalului, dintre care până la opt grupuri financiare americane.

Printre băncile vizate s-ar putea număra HSBC Holdings, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, BNP Paribas, JPMorgan Chase & Co., Barclays şi Royal Bank of Scotland, potrivit unui analist al Morgan Stanley. UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs şi Societe Generale ar putea fi obligate la o suplimentare mai "blândă" a capitalului, de numai două puncte procentuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici