- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Commerzbank: Leul ar putea fi cotat la 4 unităţi/euro în viitorul apropiat
Leul ar putea să se aprecieze în continuare şi să atingă 4 unităţi/euro în viitorul apropiat, după ce aprobarea bugetului de către Parlament a sporit şansele deblocării acordului de 20 de miliarde de euro cu instituţiile financiare internaţionale, potrivit analiştilor Commerzbank.
Commerzbank: Leul ar putea fi cotat la 4 unităţi/euro în viitorul apropiat (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
Un nivel al leului de 4 unităţi/euro ar reprezenta o apreciere de 2,6% a monedei faţă de o cotaţie de 4,1032 unităţi/euro atinsă în timpul tranzacţiilor de vineri de la Bucureşti, se arată într-o notă a analiştilor băncii germane adresată clienţilor.
BNR a anunţat, vineri, un curs al leului de 4,1147 unităţi pentru un euro. Pe piaţa interbancară, cursul a coborât sub 4,1 lei/euro, atingând un nou minim al ultimului an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Atac terorist în Magdeburg, Germania: Un BMW a intrat într-o mulțime la Târgul de Crăciun. Doi oameni au murit / BILD raportează 11 morți și 60-80 de răniți / Ce detalii se cunosc despre atacator
-
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
-
Elon Musk, atac la adresa CCR şi anularea alegerilor din România: "Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator" / Reacţia lui Călin Georgescu
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
Leul s-a întărit cu 1,4% în această săptămână şi a consemnat astfel cea mai mare apreciere în rândul celor 25 de monede de pe pieţele emergente analizate de Bloomberg.
Delegaţiile Fondului Monetar Internaţional şi ale Uniunii Europene vor veni la Bucureşti în perioada 20-27 ianuarie pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro.
"Şansele de succes sunt ridicate. Standard&Poor's a promis deja îmbunătăţirea perspectivei ratingului, ceea ce înseamnă că aprecierea leului din ultimele două săptămâni este justificată", consideră Lutz Karpowitz şu Ulrich Leuchtmann, analişti la Commerzbank.
România beneficiază de rating "BB+" din partea Standard&Poor's, cea mai ridicată treaptă a nivelului "junk" (nerecomandabil pentru investiţii).
De la instalarea noului Guvern, la 23 decembrie, leul s-a apreciat cu 2,1%.
"Fără îndoială, trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Rata inflaţiei se menţine ridicată, la 4,7%, fiind probabil să se accelereze în timpul redresării. Acest fapt este probabil să limiteze potenţialul de redresare pe termen mediu", potrivit analiştilor Commerzbank.
Bloomberg mai notează că premierul Boc anticipează o creştere economică de 1,3% în 2010, iar Banca Naţională a României a redus dobânda de politică monetară la 7,5%, cel mai redus nivel atins din ianuarie 2008.
Costul împrumuturilor se menţine totuşi la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.
"Aprobarea bugetului este o ştire bună care ar trebui să permită reluarea programului de finanţare convenit cu FMI, dar avem îndoieli că va stimula creşterea", potrivit unei note a analiştilor Neil Shearing şi David Oxley de la Capital Economics din Londra.
Ei au arătat că indiferent de măsurile specifice, reducerea cheltuielilor bugetare vor afecta creşterea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO