„Ştim că gazul pentru Nabucco este acolo, există. Vom avea nevoie de gazul din Azerbaijan şi nordul Irakului. Din Azerbaijan am putea lua pentru început opt miliarde metri cubi, iar din Irak 10 miliarde metri cubi de gaz”, a afirmat Dolezal, la Bucureşti, la o întâlnire cu presa.
UE a alocat anul trecut 200 milioane euro pentru gazoductul Nabucco.
Dolezal a adăugat că şi Turkmenistanul ar putea fi un furnizor de gaze pentru Nabucco, de asemenea şi Egiptul şi Turcia, care dispune de suficiente gaze şi depozite de înmagazinare.
„Cel mai realistic scenariu în privinţa aprovizionării cu gaze a Nabucco este ca furnizorii să fie Irakul, Azerbaijanul şi Turkmenistanul. Deocamdată nu vor fi gaze din Iran, dar, dacă situaţia politică de acolo se va schimba, în zece ani, cine ştie?”, a adăugat Dolezal.
Construcţia Nabucco ar trebui să înceapă în 2012, urmând să fie dat în folosinţă trei ani mai târziu. Primele acorduri cu furnizorii de gate sunt estimate să fie încheiate la începutul anului 2011.
Proiectul european Nabucco, investiţie evaluată la 7,9 miliarde euro, va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consorţiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România).