Compania Glencore, obligată de justiţia britanică să plătească OMV Petrom 40 milioane de dolari

Compania anglo-elveţiană Glencore, specializată în trading de mărfuri şi minerit, a fost obligată de un tribunal din Londra să plătească OMV Petrom 40 de milioane de dolari pentru că a livrat petrol de slabă calitate în România, în anii ’90.

Urmărește
351 afișări
Imaginea articolului Compania Glencore, obligată de justiţia britanică să plătească OMV Petrom 40 milioane de dolari

Compania Glencore, obligată de justiţia britanică să plătească OMV Petrom 40 milioane de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În perioada 1993-1996, compania Marc Rich&Co., devenită ulterior Glencore International, a livrat peste 30 de transporturi de petrol de calitate inferioară celei convenite şi a falsificat documente, potrivit unei decizii luate vineri de judecătorul Julian Flaux, relatează Bloomberg.

În urma acestei înşelătorii, compania a obţinut un câştig de aproximativ 40,1 milioane de dolari.

Glencore va face apel la această decizie.

"Evenimentele au avut loc în urmă cu 20 de ani, iar angajaţii din perioada respectivă au plecat de mult din companie", a anunţat Glencore într-un comunicat.

Glencore a livrat circa un sfert din ţiţeiul importat de Petrol Export Import (Petex) în numele a două firme de stat care ulterior au devenit Petrom, a arătat Flaux.

Frauda a fost dezvăluită de un informator din cadrul Glencore, care a contactat Petex în 2002 şi a informat că în cazul a 32 de transporturi calitatea ţiţeiului nu era cea care ar fi trebuit să fie, a precizat Flaux.

El a respins argumentul Glencore potrivit căruia reprezentanţii Petex aveau cunoştinţă de ilegalitate, el afirmând că doi foşti traderi ai Marc Rich & Co, care au depus mărturie în proces, au fost martori duplicitari, interesaţi să minimalizeze rolul avut în fraudă.

Disputa a fost obiectul a două proceduri de arbitraj, pe parcursul a peste 10 ani.

Petrom a intentat procesul împotriva Glencore în Marea Britanie în anul 2008.

Marc Rich, fondatorul Glencore, decedat în 2013, a fost trader internaţional de mărfuri, manager de fonduri de investiţii şi om de afaceri. Este cunoscut pentru faptul că a fondat Glencore şi pentru că a fost inculpat în Statele Unite pentru acuzaţii la nivel federal de evaziune fiscală şi tranzacţii ilegale cu ţiţei cu Iranul. În momentul inculpării, Rich se afla în Elveţia şi nu s-a mai întors în SUA. Rich a beneficiat de o graţiere controversată din partea preşedintelui Bill Clinton, pe 20 ianuarie 2001, în ultima zi de mandat a acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici