„Nestlé are o contribuţie majoră la criza plasticului şi la problemele de mediu cu care ne confruntăm în prezent”, a declarat Jennifer Morgan, director executiv al Greenpeace International.
Directorul executiv al Nestlé, Mark Schneider, a afirmat că percepe concentrarea strict asupra ambalajelor reutilizabile ca fiind greşită: „De ce să ne bazăm pe o singură pârghie, când dispunem de patru sau cinci pe care le putem folosi”, a spus el, menţionând importanţa ambalajelor biodegradabile şi a reciclării. De asemenea, Duncan Pollard, directorul departamentului de sustenabilitate al Nestlé, a declarat că firma a fost de acord cu privire la necesitatea de a reduce utilizarea plasticului, „dar trebuie să ne asigurăm că noile soluţii de ambalare sunt sigure şi acceptate de către consumatori”, a susţinut acesta, adăugând că este prea devreme pentru afirmaţii conform cărora utilizarea plasticului a atins puncte culminante.
Intensificarea preocupărilor cu privire la problemele de mediu – de la schimbările climatice la poluarea cu materiale plastice – a declanşat un val de proteste ale studenţilor, la nivel mondial, punând presiune asupra factorilor de decizie politică şi a conducerii companiilor. Coca-Cola, PepsiCo şi Nestlé sunt cei mai mari producători de deşeuri de plastic din lume, potrivit unui raport realizat anul trecut de Greenpeace.
Luna trecută, Parlamentul European a aprobat o lege care va interzice o gamă largă de articole de plastic de unică folosinţă, până în anul 2021.
Nestle a asigurat asupra faptului că toate ambalajele sale vor fi reciclabile sau refolosibile, până în 2025, intensificând utilizarea materialelor biodegradabile. Greenpeace a criticat promisiunile oferite de Nestlé ca fiind lipsite de transparenţă, obiective clare şi investiţii semnificative. „Înlocuirea materialelor nu este o soluţie validă”, a spus Jennifer Morgan. „Nu va face decât să transfere impactul asupra pădurilor şi a terenurilor agricole din lume.”
Ca răspuns la aceste acuzaţii, Duncan Pollard a declarat că nu împărtăşeşte preocupările legate de defrişări şi că percepe trecerea la ambalaje de hârtie ca pe o contribuţie la combaterea schimbărilor climatice.