Compania norvegiană Aker s-a retras din consorţiul interesat să cumpere 51% din OMV

Compania norvegiană Aker ASA a declarat miercuri că s-a retras din consorţiul care a făcut oferta în luna iulie pentru a cumpăra cea mai mare parte a activităţilor de explorare şi producţie ale companiei austriece de petrol şi gaze OMV.

Urmărește
714 afișări
Imaginea articolului Compania norvegiană Aker s-a retras din consorţiul interesat să cumpere 51% din OMV

"Am făcut parte când a fost trimisă scrisoarea, dar nu mai suntem", a declarat miercuri pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Aker ASA, Atle Kigen. El a refuzat să comenteze motivul pentru care Aker nu mai face parte din grup.

Un consorţiu din care făcea parte grupul energetic gigant norvegian Aker a făcut o ofertă nesolicitată pentru a cumpăra cea mai mare parte a activităţilor de explorare şi producţie ale companiei austriece de petrol şi gaze OMV.

Consorţiul, din care mai făceau parte traderul mondial de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater, şi-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia de E&P, a precizat ziarul austriac Kurier.

Consorţiul a declarat că este în măsură să garanteze securitatea aprovizionării cu gaze a Austriei, o prioritate de top pentru guvernul austriac, care deţine 31,5% din OMV. Kurier a u spus că nu este clar cum intenţionează consorţiul să livreze acest gaz către Austria, o ţară fără ieşire la mare care se străduieşte să pună capăt dependenţei sale puternice de gazele naturale ruseşti. Până la războiul din Ucraina, Austria obţinea 80% din gazele sale din Rusia.

OMV a confirmat că a primit o scrisoare prin care îşi exprimă interesul pentru activitatea sa de E&P.

"Întrucât OMV se află în proces de analiză a portofoliului său ca parte a implementării noii strategii, am răspuns că nu putem discuta serios în acest moment", a declarat un purtător de cuvânt al OMV.

Kurier a relatat că Sverre Skogen, preşedintele şi directorul executiv al companiei norvegiene Mime Petroleum, era "şeful consorţiului".

De asemenea, oferta nu a inclus unitatea românească Petrom a OMV sau afacerile E&P din Rusia, a relatat Kurier.

Consorţiul a estimat valoarea participaţiei de 51% în divizia E&P la 5,5 miliarde de dolari până la 7 miliarde de dolari, a adăugat Kurier.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
omv,
cosorţiu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici