Compania Rio Tinto, acuzată că a corupt oficiali din 16 oţelării chineze - VIDEO

Compania minieră anglo-australiană Rio Tinto ar fi corupt oficiali din 16 mari oţelării chineze implicate în negocierile privind preţul minereului de fier, a afirmat, miercuri, China Daily.

Urmărește
137 afișări
Imaginea articolului Compania Rio Tinto, acuzată că a corupt oficiali din 16 oţelării chineze - VIDEO

Compania Rio Tinto, acuzată că a corupt oficiali din 16 oţelării chineze (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Cotidianul oficial citează "o sursă industrială" potrivit căreia Rio Tinto a "corupt" directori ai acestor grupuri pentru a obţine informaţii industriale sensibile.

"În cazul în care companiile n-ar fi acceptat, ele s-ar fi văzut private de toate livrările (de minereu de fier). Atunci toată industria a fost coruptă", a explicat această sursă, potrivit China Daily, unul dintre cele două ziare oficiale în limba engleză, destinate unei audienţe străine.

Scandalul Rio Tinto a izbucnit prin arestarea la 5 iulie a directorului de la Shanghai al grupului, australianul Stern Hu, şi a trei dintre colegii săi, acuzaţi de spionaj.

China i-a acuzat ca au "furat secrete de stat şi au cauzat enorme pierderi" pentru interesele sale economice şi pentru securitatea sa.

Scandalul a luat proporţii, după ce presa a dezvăluit că ancheta a fost extinsă, incluzând lideri a cel puţin cinci grupuri siderurgice chineze.

Autorităţile au păstrat liniştea în legătură cu acest scandal care ameninţa industria siderurgică chineză şi furnizorii săi străini.

Ele s-au angajat să refacă legăturile cu Australia, tensionate după arestarea lui Hu, pe care politicienii şi analiştii au legat-o de recenta abandonare de către Rio Tinto a unui acord strategic cu gigantul public chinez Chinalco.

În timp ce prim-ministrul australian Kevin Rudd avertiza miercuri că erau în joc importante interese economice, Ministerul Comerţului chinez sublinia, la rândul său, că acest caz nu ar trebui să afecteze negativ relaţiile comerciale bilaterale, reafirmând că era vorba "despre un caz individual".

Un articol de pe China Law Blog, al cabinetului de avocati americani Harris si Moure, subliniaza "un fapt neobisnuit: decizia autoritatilor chineze de a nu trata acest caz ca o incalcare a secretelor comerciale, ci mai degraba ca un furt de secrete de stat".

"Chinezii încearcă probabil să evite un proces penal, pentru a păstra mai bine secretul asupra informaţiilor furate", apreciază autorul, subliniind că, în China, informaţiile de piaţă sunt strâns controlate de Guvern, ceea ce îi dezavantajează pe străini.

Scandalul evidenţiază "starea haotică a pieţei naţionale a minereului de fier", a subliniat, într-o notă, IHS Global Insight.

Pe această piaţă, numeroase oţelării mici nu au licenţe de importatori şi cumpără materia primă de la aproximativ 112 companii mari şi medii care au această licenţă.

În consecinţă, "marile oţelării pot să aibă beneficii vânzând din nou celor mai mici minereul de fier cumpărat de la grupurile internaţionale", explică Ren Xianfang, de la Global Insight.

Aceasta reduce dorinţa marilor grupuri de a negocia la preţuri mai joase cu companiile miniere şi incită companiile mai mici să "dezvolte o relaţie bună" cu acestea din urmă, în speranţa unor contracte private.

Potrivit presei, Guvernul ar putea să retragă licenţele de importatori la aproximativ 20 de oţelării sau comercianţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici