Companie mixtă ruso-sârbă pentru construcţia South Stream

Autorităţile de la Moscova şi Belgrad au semnat un acord pentru înfiinţarea unei companii mixte care va construi tronsonul din Serbia al conductei South Stream, iar lucrările ar trebui să înceapă până în 2012, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergei Kuprianov.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Companie mixtă ruso-sârbă pentru construcţia South Stream

Companie mixtă ruso-sârbă pentru construcţia South Stream (Sursa: Mediafax Foto)

Proiectul South Stream, în valoare de 10 miliarde de euro, va transporta gaze siberiene către sudul Europei şi va fi realizat de Gazprom şi grupul italian Eni.

Serbia a semnat, în ianuarie, un acord care prevede tranzitul gazoductului South Stream pe teritorul său, precum şi vânzarea unei participaţii majoritare la grupul petrolier NIS către Gazprom. Analiştii au considerat că acordul are motivaţii politice, în sensul că autorităţile sârbe au mulţumit Rusiei pentru sprijinul arătat în cazul situaţiei din Kosovo.

"Compania mixtă urmează să fie înfiinţată în trei luni, iar studiul de fezabilitate va fi finalizat în 18 luni. Estimăm că lucrările de construcţie vor începe în maximum 24 de luni de la finalizarea studiului", a menţionat Kuprianov.

El a subliniat importanţa negocierilor cu toate companiile participante la proiect astfel încât studiul de fezabilitate să fie realizat la nivel unitar.

Până în prezent, şi-au anunţat participarea la South Steam Rusia, Italia, Bulgaria şi Serbia, alţi posibili parteneri fiind Bosnia şi Grecia.

Potrivit unui oficial al Gazprom, South Stream va deveni operaţional în anul 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici