Companii americane, printre care Microsoft şi Google, ţin în exteriorul SUA aproape 500 miliarde de dolari pentru a evita taxe

Un grup de 14 companii americane din domeniile IT şi farmaceutic, printre care Microsoft, Google şi Johnson & Johnson, şi-au redus taxele plătite în ultimii ani păstrând în exteriorul SUA aproape 500 de miliarde de dolari.

Urmărește
185 afișări
Imaginea articolului Companii americane, printre care Microsoft şi Google, ţin în exteriorul SUA aproape 500 miliarde de dolari pentru a evita taxe

Companii americane, printre care Microsoft şi Google, ţin în exteriorul SUA aproape 500 miliarde de dolari pentru a evita taxe (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Cele 14 companii au plătit în medie taxe de 10% în afara Statelor Unite anul trecut, potrivit unui sondaj realizat de publicaţia britanică. În ultimii opt ani, taxele plătite de companii în alte ţări au scăzut, în timp ce profiturile au avansat de aproape trei ori mai repede faţă de vânzări, potrivit Financial Times.

Fondurile deţinute în străinătate de cele 14 companii, de 479 de miliarde de dolari, reprezintă uşor peste jumătate din totalul de 947 de miliarde de dolari, cât estimează agenţia de rating Moody's că ar avea în exteriorul SUA toate companiile americane, cu excepţia instituţiilor financiare.

Cifrele vor fi probabil considerate de critici ca noi dovezi ale strategiilor companiilor de a transfera profiturile din ţările cu taxe ridicate în cele unde ratele sunt mai scăzute, precum Irlanda, Singapore şi Bermuda.

Companiile văd, însă, sumele mari de bani ca argumente privind dezavantajele cauzate de sistemul fiscal american, care impune taxe ridicate la repatrierea profiturile obţinute în străinătate. Acestea încearcă să obţină o scutire de taxe care să le încurajeze să aducă fondurile în SUA.

O comisie care consiliază Congresul în privinţa taxelor a afirmat, însă, că o scutire excepţională de la plata acestor taxe ar costa SUA venituri de 96 de miliarde de dolari la buget pe parcursul unui deceniu şi ar putea crea aşteptări ca excepţiile să devină parte a regulei.

În 2014, companiile americane au accelerat achiziţiile în străinătate cu scopul de a-şi muta sediul fiscal, astfel încât să scape de sistemul de impozitare din SUA. Unele companii au ajuns să împrumute masiv în SUA, chiar dacă au sume mari de bani în exteriorul ţării, astfel încât să evite să plătească taxele.

Statele din G20 pregătesc măsuri pentru combaterea strategiilor agresive ale companiilor de reducere a taxelor, inclusiv prin aranjamente fiscale precum cele oferite de Irlanda, care permit unor companii farmaceutice şi din IT să-şi transfere profiturile în paradisuri fiscale.

Strategia Apple, compania cu cele mai mari fonduri în străinătate, a revenit în atenţie săptămâna aceasta, în urma declanşării unei investigaţii a Comisiei Europene în privinţa concesiilor oferite de Irlanda, Olanda şi Luxemburg unor companii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici