- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.12.2018, 11:59)
- Departamentul Economic
Companii petroliere majore plănuiesc să se retragă din Azerbaidjan
Companiile petroliere Exxon Mobil şi Chevron încearcă renunţe să participaţiile pe care le au la cel mai mare câmp petrolier din Azerbaidjan, marcând retragerea companiilor majore americane din fostul stat sovietic după 25 de ani, pentru a se concentra pe producţia internă, informează Reuters.
Urmărește
1529 afișări
Companii petroliere majore plănuiesc să se retragă din Azerbaidjan
Exxon speră să obţină până la 2 miliarde de dolari din vânzarea a 6,8% din terenul Azeri-Chirag-Gunashli din Marea Caspică, potrivit unor surse din industrie.
Chevron a confrmat, într-un comunicat, că a decis să vândă participaţia sa de 9,57% în Azeri-Chirag-Gunashli, precum şi participaţia de 8,9% în conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC).
Purtătorul de cuvânt al purtătorului de cuvânt al Exxon, Julie King, a refuzat să comenteze, spunând că "nu comentăm zvonurile sau speculaţiile de pe piaţă". Un purtător de cuvânt al Socar, societatead de stat Azerbaidjan a declarat: "Informaţia priveşte Exxon şi Socar nu este implicat".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Pentru ambele companii, vânzarea va marca sfârşitul unei implicări de 25 de ani. Exxon şi Chevron se află printre cinci companii petroliere din SUA care au contribuit la crearea industriei petroliere actuale a Azerbaidjanului, la scurt timp după prăbuşirea Uniunii Sovietice şi după dobândirea unui pachet în Azeri-Chirag-Gunashli în 1994.
Acordul a fost numit de Azerbaijan şi de parteneri ca fiind "contractul secolului", datorită rezervelor mari şi speranţelor de descoperiri majore, care ar fi ajutat Europa să îţi diversifice sursele de aprovizionare.
Chiar dacă proiectul este operat de British Petroleum, el a primit un sprijin substanţial din partea guvernului american şi un total de cinci companii americane au participat iniţial la acord - Exxon, Amoco, Unocal, Pennzoil şi McDermott.
BP a spus că nu are informaţii despre planurile lui Exxon sau Chevron.
Proiectul Azeri-Chirag-Gunashli a primit un sprijin special din partea Occidentului, pentru a reduce dependenţa Europei de energia rusească, dar speranţele au dispărut, pentru că nu au mai apărut noi descoperiri.
Majoritatea companiilor din SUA şi-au vândut participaţiile la proiect sau au fost achiziţionate de către rivali, în timp ce sprijinul SUA pentru administraţia azeră a scăzut.
BP deţine o participaţie de 30,4% în Azeri-Chirag-Gunashli şi Socar o cotă de 25%.
Terenurile Azeri-Chirag-Gunashli deţin cota principală din producţia de petrol azeră. În prima jumătate a anului 2018 acestea au produs aproximativ trei sferturi din producţia totală de ţiţei azer, aproape 600.000 de barili pe zi.
Exxon şi Chevron s-au concentrat din ce în ce mai mult pe exploatarea şisturilor în Statele Unite. Exxon intenţionează să investească miliarde în explorare în Guyana, în timp ce Chevron dezvoltă extinderea uriaşului teren petrolifer Tengiz în Kazahstan, estimată să coste 37 miliarde de dolari.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:41
Suferinţa continuă în Gaza: familiile îşi caută morţii sub ruine
-
astăzi, 17:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace