Companiile administrate de CITR au datorii de 800 mil. euro, din care creditorii vor recupera 25%

Companiile administrate de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) aveau în 2010 datorii de 800 de milioane euro şi active evaluate la 350 de milioane de euro, firma estimând că va distribui creditorilor peste 200 de milioane de euro.

Urmărește
3 afișări

"Pe lângă distribuţiile de peste 44 de milioane de euro realizate până acum creditorilor firmelor din portofoliul CITR, estimăm că în următorii 3-4 ani să distribuim 200 de milioane de euro. Suntem astfel la limita superioară a mediei de recuperare a datoriilor, care se situează între 25% şi 30%", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Andrei Cionca, managing partener la CITR.

În 2010, faţă de 2009, masa credală s-a majorat de peste trei ori, în timp ce portofoliul de clienţi a crescut cu 40%.

El a arătat că valoarea de 350 de milioane de euro a activelor este cea de evaluare şi nu cea stabilită în urma unor încercări de valorificare a acestor proprietăţi.

"Nu am încercat să vindem prea mult în 2010 pentru că piaţa nu putea absorbi proprietăţile la aceste evaluări. Anul acesta am început să valorificăm active şi chiar săptămâna trecută am definitivat procedura de valorificare a unei fabrici de mobilă de la Cluj", a spus Cionca.

De asemenea, la sfârşitul lunii martie CITR va organiza o licitaţie de vânzare a centrului comercial City Mall din Bucureşti.

Reprezentantul Casei de Insolvenţă a menţionat că băncile pierd cel mai puţin în urma insolvenţelor, acestea recuperându-şi cel mai mult din datorii, deoarece au garanţii şi au prioritate în aceste cazuri.

"Bugetul de stat recuperează de asemenea cu prioritate, şi cel mai puţin recuperează furnizorii, pentru că nu au garanţii", a adăugat Cionca.

CITR a preluat în 2010 circa 90 de proceduri din care 75% vor intra în procedură de reorganizare, iar 18 proceduri se află deja în perioada de reorganizare.

"Am luat în calcul doar anii 2009 şi 2010, pentru că începând cu toamna anului 2009 a existat un fenomen real al insolvenţei. Înainte nu au existat proceduri reale de insolvenţă în România, ci doar falimente ale companiilor de stat care nu făceau restructurări", a explicat Cionca.

În ceea ce priveşte evoluţia companiei, CITR estimează o creştere de două ori a afacerilor în următorii doi ani. Reprezentanţii companiei nu au oferit detalii privind rezultatele financiare, menţionând doar că au avut rezultat pozitiv.

CITR a gestionat până în prezent aproximativ de 500 de dosare de insolvenţă sau lichidare voluntară, la nivelul întregii ţări, şi coordonează proceduri pentru societăţi care activează în domenii precum imobiliar, retail, construcţii, producţie industrială, servicii.

Compania are birouri în Bucureşti, Cluj, Alba Iulia, Arad, Braşov, Iaşi, Oradea, Satu Mare, Sibiu şi Timişoara, din portofoliul companiei făcând parte nume precum Leonardo, Flanco, Diverta, Tiago Malls, Boom şi Fortus Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici