Companiile americane ar putea suferi de pe urma înrăutăţirii relaţiilor între SUA şi China

Companiile americane ar putea pierde unele dintre pieţele cu cele mai rapide dezvoltări, dacă China impune ca represalii tarife vamale asupra bunurilor americane sau introduce măsuri pentru a ţine departe firmele din SUA, pe fondul discursurilor lui Donald Trump, notează publicaţia Quartz.

Urmărește
1433 afișări
Imaginea articolului Companiile americane ar putea suferi de pe urma înrăutăţirii relaţiilor între SUA şi China

Companiile americane ar putea suferi de pe urma înrăutăţirii relaţiilor între SUA şi China (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Statele Unite au exportat în China bunuri în valoare de 113 miliarde de dolari, în 2015, potrivit US-China Business Council, cu o creştere anuală medie de 8,9% pentru ultimii zece ani. China este a treia mare piaţa de exportat pentru Statele Unite, după Canada şi Mexic, şi destinaţia cu cea mai rapidă creştere a exporturilor.

Majoritatea companiilor americane nu depind în totalitate de China, dar ar fi afectate de tarife impuse bunurilor sau de îngreunarea afacerilor.

Fermierii americani care produc boabe de soia, producătorii de maşini şi de avioane exportă cel mai mult în China, dar aceste sectoare nu sunt cele care vor suferi cel mai mult. Cea mai mare parte din afacerile companiilor din domeniul tehnologic, în special cele care produc componente auto, se bazează pe China, potrivit datelor centralizate de JP Morgan în 2015, care a analizat dependenţa venitului companiilor de China.

Sectorul tehnologic ocupă locul I în clasamentul sectoarelor, în funcţie de expunerea firmelor pe pieţele din China, cu 5,7% din totalul veniturilor corporative generate de China, potrivit datelor JP Morgan.

Companiile din afara sectorului tech ar fi, de asemenea, afectate. Compania de casino, Wynn Resorts, este firma din afara sectorului tech care depinde cel mai mult de vânzările din China, 77% din venituri fiind generate de pieţele chineze. Yum! Brands, care operează KFC, dar şi firmele Tiffany & Co. şi Apple sunt, de asemenea, vulnerabile.

Mai mult, China se află în topul celor cinci parteneri importanţi în fiecare stat din SUA. Washington, California şi Texas exportă cel mai mult către China, în funcţie de valoarea dolarului. Opt dintre cele 15 state, care se află în clasamentul celor mai importanţi parteneri comerciali, au votat pentru Trump la alegerile prezidenţiale din 2016.

Luni, Casa Albă a încercat să reasigure relaţia cu China, după ce preşedintele ales, Donald Trump, i-a telefonat liderului din Taiwan, despre care administraţia Obama a avertizat că ar submina progresul relaţiilor cu Beijing.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici