- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (09.12.2019, 12:53)
- Departamentul Economic
Companiile care domină vânzările globale de armament, estimate la 420 miliarde de dolari
Vânzările globale de armament sunt dominate de companiile americane, responsabile pentru mai mult de jumătate din tranzacţiile globale de echipamente şi servicii din 2018 ale primelor 100 de companii de specialitate, conform Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
Urmărește
929 afișări
Vânzările gobale de armament, de 420 mld. de dolari, sunt dominate de companiile americane
Vânzările globale de arme au totalizat 420 de miliarde de dolari în 2018, iar vânzările au crescut cu 4,6 la sută de la an la an, a spus think tankul.
Lista primelor 100 de firme include 43 de companii din SUA, care au reprezentat 59% din vânzările globale de arme, cu vânzări de 246 miliarde de dolari. Aceasta a fost o creştere cu 7,2 la sută faţă de 2017. Conform SIPRI vânzările au crescut împinse de achiziţiile publice ale departamentului de apărare din SUA.
Consolidările principalelor firme de armament din SUA au fost o altă tendinţă evidenţiată de SIPRI în 2018.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Companiile mari din SUA fuzionează pentru a putea produce noua generaţie de sisteme de arme şi, prin urmare, sunt într-o poziţie mai bună pentru a câştiga contracte de la guvernul american", a spus Aude Fleurant, conducătoarea programului SIPRI pentru armament şi cheltuieli militare.
Între timp, vânzările combinate ale celor 10 firme ruseşti din top 100 au reprezentat aproape 9% din vânzările globale, în uşoară scădere faţă de 2017.
Primul producător rus a fost Almaz-Antey, pe locul 9. Compania de stat a înregistrat vânzări de 9,6 miliarde de dolari sau puţin peste un sfert din vânzările companiilor ruse. Almaz-Antey produce sistemul de apărare aeriană S-400.
Tendinţele pentru firmele europene au fost mixte, iar vânzările combinate pentru cele 27 de companii europene din top 100 au fost practic neschimbate, la 102 miliarde de dolari.
Firmele britanice au rămas cei mai mari producători de armament din Europa de Vest, cu vânzări de 35,1 miliarde de dolari, în scădere cu aproape 5 la sută faţă de an.
Scăderea generală - inclusiv pentru BAE Systems, a şasea firmă ca mărime din top 100 - a fost parţial datorată întârzierilor programului britanic de achiziţii de arme, spune raportul.
Cele şase companii franceze de pe lista de top 100 aveau vânzări combinate în valoare de 23,2 miliarde de dolari, conduse în principal de Dassault, ce face avioane de luptă, în timp ce vânzările totale pentru cele patru firme principale de armament din Germania au scăzut cu 4%.
Totuşi, principalul producător german Rheinmetall şi-a crescut vânzările cu 4% în urma livrărilor de vehicule blindate către armata germană, a declarat Pieter Wezeman, cercetător principal cu programul SIPRI pentru armament şi cheltuieli militare.
Lockheed Martin şi-a consolidat poziţia de cel mai mare vânzător de arme din lume, cu 11% din vânzările globale. SIPRI a declarat că producătorul aeronavei de luptă F-35 a avut vânzări de 47,2 miliarde de dolari.
Alte patru firme din SUA au ocupat primele cinci locuri din top 100, inclusiv Boeing, Northrop Grumman, Raytheon şi General Dynamics.
Din cauza lipsei datelor, companiile chineze nu au fost incluse. Cu toate acestea, SIPRI a estimat că trei firme chineze, inclusiv producătorul de avioane AVIC, ar fi putut fi incluse în primii 10 producători de arme.
Printre cei mai buni 100 de producători de arme cu sediul în afara SUA, Europa şi Rusia, şase au avut sediul în Japonia, în timp ce trei au avut sediul în Israel, India şi Coreea de Sud.
Creat în 1966 de parlamentul suedez, SIPRI urmăreşte cheltuielile militare şi transferurile de arme. Versiunea actuală a bazei de date SIPRI Arms Industry conţine date din 2002, inclusiv companii ruseşti.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Mai mult de jumătate dintre elevi nu ştiu ce cheltuieli are familia şi cum se împarte bugetul casei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe