Companiile chineze se orientează către România şi Bulgaria pentru acces pe piaţa UE

România şi Bulgaria devin tot mai mult capete de pod pentru companiile chineze care caută în Europa locaţii pentru facilităţi de producţie cu acces bun la piaţa Uniunii Europene, potrivit cotidianului Die Presse.

Urmărește
34 afișări
Imaginea articolului Companiile chineze se orientează către România şi Bulgaria pentru acces pe piaţa UE

Companiile chineze se orientează către România şi Bulgaria pentru acces pe piaţa UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vin chinezii", notează publicaţia austriacă.

Marile companii chineze găsesc locaţii pentru fabrici în România şui Bulgaria, unde salariile nu sunt mai mari decât în regiunile dezvoltate de pe coasta de Est a Chinei. China reuşeşte, astfel, să intre pe uşa din dos pe piaţa din Uniunea Europeană.

Compania chineză Great Wall Motors construieşte cu un partener bulgar o fabrică în oraşul Loveci, din nordul Bulgariei. În urma investiţiei de 80 de milioane de dolari, fabrica ar putea ajunge să producă aproximativ 50.000 de autovehicule din categoria SUV. În România, compania Shantuo investeşte 20 de milioane de dolari într-o fabrică pentrru asamblarea de tractoare.

Ministrul bulgar de Finanţe, Simeon Djankov, a afirmat într-un interviu acordat Die Press că interesul Chinei pentru investiţii în Bulgaria a crescut considerabil în ultimele luni.

"Două treimi din investiţii şi două treimi din exporturile Europei de Est depind de Europa de Vest. Vrem mai multă diversificare", a spus oficialul.

China este interesată şi de proiecte de infrastructură energetică şi de transport. Banca Chineză pentru Dezvoltare a promis finanţări generoase pentru dezvoltarea generării de energie eoliană în România.

Atragerea investiţiilor chineze are şi o parte negativă, avertizează publicaţia austriacă, citând un expert al Institutului de Studii Chineze Contemporane din Bruxelles. Într-o analiză publicată în iunie în cotidianul britanic Financial Times, analistul Jonathan Holslag apreciază că, în mecanismul complex de luare a deciziilor de la Bruxelles, România şi Bulgaria permit reducerea impactului iniţiativelor Uniunii Europene referitoare la respectarea drepturilor omului în China. Iar în privinţa schimbărilor climatice, România şi Bulgaria sunt mai aproape de Beijing decât de Bruxelles, consideră Holslag.

Pentru ministrul bulgar, notează Die Presse, China este, însă, salvatorul într-un moment de dificultate. Până la urmă este vorba de investiţii de miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici