- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Companiile Dacia, Nokia, Petrom şi Rompetrol au fost principalii exportatori în 2010
Companiile Automobile Dacia, Nokia România, OMV Petrom şi Rompetrol Rafinare au fost principalii exportatori în 2010, atât în Uniunea Europeană (UE), cât şi în afara blocului comunitar, reiese din datele comunicate vineri de Ministerul Economiei.
Companiile Dacia, Nokia, Petrom (Foto) şi Rompetrol au fost principalii exportatori în 2010 (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Alte companii care au contribuit la exporturile în state membre ale UE sunt Honeywell Technologies, Daewoo-Mangalia Heavy, Flextronics Manufacturing, Continental Automotive, Philip Morris Italia şi Alro Slatina.
De asemenea, companiile ArcelorMittal Galaţi, Renault Industrie Roumanie, STX RO Offshore Tulcea, Holzindustrie Schweighofer şi Azomureş se numără printre cei mai importanţi exportatori în ţări din afara UE.
România şi-a majorat de trei ori exporturile către Canada, Turcia (76,8%), Japonia (74,7%), Federaţia Rusă (62,1%), SUA (61%), Ucraina (53%), Mexic (51%), Coreea de Sud (49,3%), China (45,1%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Tricolorii au nevoie de un punct pentru a termina pe primul loc
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Creşteri ale exporturilor au fost înregistrate şi în Armenia (511%), Azerbaidjan (112,5%), Kazahstan (66,86%), Africa de Sud (99,5%), Libia (50,1%), Vietnam (74,8%) şi Brazilia (61,6%).
Volumul exporturilor româneşti a fost anul trecut de 37,25 miliarde euro, mai mare cu 28,1% comparativ cu 2009 şi peste volumele totale din 2008, când au fost înregistrate exporturi în valoare de 33,72 miliarde euro.
"Ritmul constant de creştere a exporturilor timp de 14 luni şi producţia industrială în creştere constantă de cel puţin şase luni au determinat ca pierderea de 4,6 miliarde euro înregistrată la exporturile din 2009 să fie astfel total recuperată", se arată în comunicat.
Exporturile către ţările din afara UE şi-au menţinut ritmul de creştere de 38,7%, în special în ţări mai puţin afectate de criză sau care au reluat mai rapid creşterea economică.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS) importurile au crescut în 2010 cu 19,9%, la 46,71 miliarde euro.
Totodată, 72,1% din exporturi şi 72,4% din importuri au fost direcţionate înspre, respectiv dinspre ţările UE, dar au fost înregistrate creşteri ale exporturilor către ţări terţe, mai puţin afectate de criză.
"Importurile continuă să fie alcătuite, pe de o parte, din bunuri de investiţii sau produse industriale de completare pentru industria românească ( 66,2%) şi, pe de altă parte, din energie (10,1%) şi materii prime şi materiale (16,7%). Produsele agricole au reprezentat 7% din importuri, comparativ cu 6,3% din exporturi", menţionează comunicatul.
România a importat produse şi servicii în principal din Germania, Italia, Ungaria, Franţa, China şi Federaţia Rusă.
"Orientarea geografică a importurilor nu a înregistrat o modificare majoră, pe primele cinci locuri rămânând Germania, Italia, Ungaria, Franţa, şi China cu peste 48% din importuri; Federaţia Rusă, important furnizor de materii prime, reprezintă 4,72% din importuri", potrivit Ministerului Economiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 23:17
-
astăzi, 22:59