- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (22.11.2013, 20:05)
- Stefan Musgociu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Companiile din portofoliul FP ar putea plăti 900 milioane de lei pentru taxa pe construcţii speciale
Fondul Proprietatea (FP) estimează că statul va încasa anul viitor din taxa pe construcţii speciale între 700 milioane lei şi 900 milioane lei numai de la companiile unde este Fondul acţionar, peste suma totală avansată de autorităţi, de aproape 500 milioane lei.
Urmărește
232 afișări
Companiile din portofoliul FP ar putea plăti 900 milioane de lei pentru taxa pe construcţii speciale
Fondul a avut discuţii cu reprezentanţii autorităţilor pe tema taxei, întrucât aceasta afectează companiile din portofoliu, a declarat vineri managerul FP, Greg Konieczny.
"Companiile din portofoliul nostru sunt afectate de aceasta (taxa pe construcţii speciale - n.r.). Dacă nu este schimbată de Parlament, această ordonanţă este acum în dezbatere în Parlament. Noi am făcut multe comentarii, am ridicat multe puncte, (în discuţii - n.r.) cu statul, de ce această taxă ar trebui să fie mai mică sau ar trebui schimbat modul în care este calculată, pentru că impactul asupra companiilor din portofoliul Fondului în termeni anuali ar fi între 700 şi 900 milioane lei. Atâţia bani va lua statul de la companiile care sunt acum în portofoliul nostru", a spus Konieczny întrebat de un acţionar despre impactul pe care îl va avea taxa pe construcţiile speciale asupra companiilor unde Fondul este acţionar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Fondul Proprietatea are acţiuni la companii importante vizate de această taxă precum OMV Petrom (18,99%), Hidroelectrica (19,94%), Romgaz (14,99%), Nuclearelectrica (9,72%) Transgaz (14,98%), Transelectrica (13,49%), Conpet (29,7%), GDF Suez Energy România (12%).
La rândul lui, Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, din care face parte şi administratorul FP, a arătat că taxa va duce la dividende mai mici acordate de companiile unde Fondul este acţionar.
La începutul lunii noiembrie Guvernul a anunţat că va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, reprezentând 1,5% din valoarea activului.
Construcţiile speciale sunt acele construcţii care nu sunt realizate sub forma de incintă sau care sunt realizate sub forma de incintă, dar nu sunt destinate desfăşurării unei activităţi.
Sunt considerate constructii speciale sonde de ţiţei, gaze, sare, platforme de foraj marin, centrale hidroelectrice, termoelectrice, nuclearoelectrice, staţii de transformare şi de conexiuni, precum şi clădirile şi construcţiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, reţele aeriene de transport şi distribuţie a energiei electrice şi stâlpii aferenţi acestora, cabluri subterane de transport, instalaţii electrice.
Tot în această categorie intră şi canalizări şi reţele de telecomunicaţii subterane şi aeriene, căi de rulare, de incintă sau exterioare, galerii subterane, planuri înclinate subterane şi rampe de puţ, puţuri de mină, coşuri de fum, turnuri de racire, baraje şi construcţii accesorii, diguri, construcţii-anexe, de imbunatatiri funciare, porturi, canale navigabile cu ecluzele şi staţiile de pompare aferente canalelor, poduri, viaducte, apeducte şi tuneluri, reţele şi conducte pentru transportul sau distribuţia apei, produselor petroliere, gazelor şi lichidelor industriale, reţele şi conducte de termoficare şi reţele de canalizare, terasamente, platforme betonate, împrejmuiri, instalaţii tehnologice, rezervoare şi bazine pentru depozitare.
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat la începutul lunii noiembrie că Guvernul se aşteaptă să încaseze 480-500 milioane lei prin impozitarea construcţiilor speciale, dar că aceasta reprezintă o "evaluare pesimistă" care poate fi depăşită. În proiectul de buget încasările din această taxă sunt estimate la 488 milioane lei.
Consiliul Fiscal anticipează un impact mult mai mare din impozitarea construcţiilor speciale comparativ cu nivelul luat în calcul de Guvern. Potrivit unor surse din piaţă, Consiliul Fiscal ia în calcul un impact mai mult decât triplu faţă de suma din proiectul de buget.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe