Companiile farmaceutice susţin că nu stimulează medicii să prescrie anumite medicamente

Producătorii internaţionali de medicamente prezenţi pe piaţa din România susţin că nu stimulează în niciun fel medicii să prescrie anumite medicamente în schimbul unor avantaje, respingând astfel acuzaţiile preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă.

Urmărește
17 afișări

Duţă a declarat, vineri, că există o "relaţie de concubinaj" între medicii prescriptori şi piaţa farmaceutică, care duce la situaţia ca unii dintre doctori să prescrie anumite medicamente în schimbul unor avantaje cum sunt vacanţele exotice în străinătate.

Duţă a susţinut că în piaţa de profil există o creştere a consumului de medicamente, coroborat cu plecarea unor medici în concedii în Tanzania finanţaţi de firme de medicamente.

O astfel de practică este interzisă "cu desavârşire" de un cod etic al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

"ARPIM a elaborat încă din anul 2006 un Cod de Etică, aplicabil tuturor celor 28 de membri. Referitor la situaţia stimulării prescrierii, Codul Etic al ARPIM interzice cu desăvârşire orice formă de stimulare a prescrierii de medicamente, de orice fel", a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul executiv adjunct al asociaţiei, Cristian Luţan.

El arată că ARPIM a solicitat în repetate rânduri adoptarea de către CNAS şi Ministerul Sănătătii a Codului de Etică printr-un act normativ, aplicabil întregului sistem sanitar.

Membrii asociaţiei reprezintă aproximativ 70% din piaţa farmaceutică din România, potrivit datelor proprii.

Pe de altă parte, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) respinge o "culpă colectivă" în astfel de practici şi consideră necesară tragerea la răspundere a celor care apelează la astfel de metode.

"APMGR consideră perfect îndreptăţită preocuparea CNAS de a stopa orice acţiune care conduce la folosirea inechitabilă a banilor din sănătate. Este datoria autorităţilor să identifice şi să sancţioneze conform legislaţiei în vigoare orice încălcare a acesteia, inclusiv în ce priveşte bunele practici în relaţia dintre companiile farmaceutice şi medici. Pe de altă parte, respingem categoric o culpă colectivă. Tragerea la răspundere a celor care folosesc practici nelegale şi necomerciale este imperativ necesară pentru a stopa fenomenul", a declarat preşedintele APMGR, Dragoş Damian.

Damian a adăugat că APMGR a cerut în repetate rânduri CNAS stoparea scăderii consumului de generice, medicamente mai ieftine decât produsele originale.

De asemenea, în vederea stimulării consumului de medicamente generice, Damian vede posibilă introducerea pe piaţa românească a unei practici din alte ţări europene, care acordă stimulente financiare medicului sau farmacistului în vederea creşterii cererii pentru alternativele generice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici