- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Companiile mari au un rol redus în relansarea creditării, întrucât preferă finanţarea externă
Companiile mari din România, cu rol sistemic în economie, nu vor avea un rol important în relansarea creditării, întrucât acestea se finanţează mai puţin din resurse bancare interne faţă de restul economiei, a declarat Florian Neagu, şef serviciu la direcţia de stabilitate financiară din BNR.
Companiile mari au un rol redus în relansarea creditării, întrucât preferă finanţarea externă (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit unui studiu realizat de BNR, care a luat în considerare 100 de companii româneşti cu rol sistemic în economie, ponderea finanţării bancare interne este foarte scăzută deoarece acestea preferă de multe ori atragerea de fonduri din afara ţării.
"Pentru băncile noastre nu sunt (companiile cu importanţă sistemică, n.r.) atât de importante la creditul intern. (...) Cele mai multe indicii arată că această revenire a cererii de credite nu poate veni din partea companiilor cu importanţă sistemică", a spus Neagu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
El a precizat că, anul trecut, gradul de finanţare internă a acestora a fost de circa 6%.
"Acele companii care sunt mai mari şi au acţionariat din străinătate au acces la credite transfrontaliere", a explicat vice-guvernatorul BNR Cristian Popa.
Pe de altă parte, Neagu a precizat că acestea s-au comportat mult mai bine în perioada crizei comparativ cu restul economiei, deşi au arătat un grad de prociclicitate la criză mai accentuat decât restul economiei.
"Cifra lor de afaceri a scăzut mai mult decât în întreaga economie. Aceste companii cu rol sistemic sunt mai prociclice decât restul economiei", a spus Neagu.
Studiul BNR a mai relevat o importanţă mai mare pe care acestea o au asupra economiei în ansamblu.
Neagu a subliniat că CIS-urile au reuşit pe întreaga perioadă a crizei să realizeze profit, iar exporturile lor au crescut cu 5% anul trecut, explicaţia fiind că ponderea produselor cu valoare adăugată mare este consistenă.
Asupra deficitului comercial, companiile cu importanţă sistemică au avut un impact pozitiv anul trecut, de 100 de milioane de euro, faţă de un decalaj negativ de 8,2 miliarde de euro realizat de restul economiei.
"Aceste companii cu importanţă sistemică s-au comportat mai bine decât restul economiei", a spus Neagu.
Una dintre concluziile studiului a fost că CIS-urile sunt foarte importante în special pentru economie în ansamblu şi îndatorarea externă, şi mai puţin pntru relansarea internă.
Companiile mari efectuează 39% din exporturile româneşti şi 32% din importuri, cu o cifră de afaceri care acoperă 17% din total.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO