Competitivitatea produselor chinezeşti poate afecta creşterea economică în Balcani

Competitivitatea produselor chinezeşti poate duce la încetinirea ritmului de dezvoltare în statele din Balcani, inclusiv în România, iar acestea trebuie să profite mai mult de avantajele integrării comerciale, a declarat miercuri un oficial al Băncii Mondiale.

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Competitivitatea produselor chinezeşti poate afecta creşterea economică în Balcani

Competitivitatea produselor chinezeşti poate afecta creşterea economică în Balcani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"China concurează ţările din Balcani cu o gamă foarte largă de produse. Exporturile statelor din regiune nu se comportă foarte bine şi există îngrijorări legate de menţinerea unei dezvoltări durabile", a afirmat Sanjay Kathuria, expert al Băncii Mondiale în regiunea Europei şi Orientului Mijlociu, la prezentarea unui raport al instituţiei financiare.

În raportul referitor la opt state din Balcani, respectiv Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, România şi Serbia, precum şi la Slovacia, Banca Mondială sugerează în special necesitatea aprofundării integrării comerciale regionale.

"Funcţionarea mai eficientă a pieţei conferă avantajul competitivităţii şi ameliorării calităţii şi costurilor produselor şi serviciilor", a explicat Kathuria.

El a subliniat că liberalizarea pieţei din regiune, în 2006, a fost un mijloc eficace de atingere a acestui obiectiv.

Banca Mondială recomandă totodată guvernelor din regiune să îmbunătăţească pregătirea forţei de muncă, pentru a concura mai bine statele asiatice unde costurile salariale sunt mult mai mici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici