Concluziile G20: Redresarea economică va fi slabă din cauza riscurilor din ţările emergente. Liderii promit schimb de informaţii fiscale, din 2015, pentru combaterea fraudelor

Şefii de state şi de guverne din G20 au avertizat la încheierea summitului de la Sankt Petersburg că redresarea economiei mondiale va fi slabă din cauza riscurilor legate mai ales de economiile emergente, iar băncile centrale s-au angajat din acest motiv să modifice politicile monetare cu precauţie.

Urmărește
175 afișări
Imaginea articolului Concluziile G20: Redresarea economică va fi slabă din cauza riscurilor din ţările emergente. Liderii promit schimb de informaţii fiscale, din 2015, pentru combaterea fraudelor

Concluziile G20: Redresarea economică va fi slabă din cauza riscurilor din ţările emergente (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Băncile centrale au răspuns apelurilor statelor emergente, ale căror monede s-au depreciat puternic în acest an din cauza temerilor legate de impactul planului Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite de a restrânge în acest an măsurile de stimulare a economiei americane, transmite AFP.

"Băncile noastre centrale s-au angajat ca schimbările politicilor monetare să fie precaute şi comunicate clar" se arată în comunicatul final al G20.

Liderii G20 au recunoscut totodată că accelerarea creşterii economice va fi însoţită de treanziţia spre normalitate a politicilor monetare.

Comunicatul notează nevoia urgentă de întărire a redresării mondiale şi de generare a unei creşteri economice mai puternice, pentru crearea de locuri de muncă, şi reiterează prioritatea dată creşterii în raport cu disciplina bugetară.

Între riscurile menţionate se numără încetinirea creşterii în economiile emergente, care reflectă în unele cazuri volatilitatea fluxurilor de capital, condiţiile financiare dificile şi instabilitatea preţurilor materiilor prime.

Ţările emergente în frunte cu China sunt afactate în prezent de încetinirea creşterii economice, care a reprezentat în ultimii ani motorul economiei mondiale.

La acest fenomen s-au adăugat în ultimele luni ieşirile masive de capital declanşate de semnalele date de Fed privind intenţia de a restrânge măsurile excepţionale de stimulare a creşterii economice.

Investitorii se pregătesc pentru majorarea dobânzilor în SUA şi au început să îşi repatrieze fondurile, antrenând deprecierea unor monede emergente, cum este rupia indianăm care a scăzut cu 25% de la începutul acestui an, realul brazilian (-15%) şi rubla rusească (-10%).

UPDATE G20 promite schimb automat de informaţii în domeniul fiscal din 2015, pentru combaterea fraudelor

Liderii G20 reuniţi la Sankt Petersburg s-au angajat vineri ca schimbul automat de informaţii în domeniul fiscal pentru combaterea fraudelor să intre în vigoare până la sfârşitul anului 2015, relatează AFP.

"Susţinem propunerea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) de înfiinţare a unui sistem internaţional pentru schimbul bilateral şi multilateral automat de informaţii în domeniul fiscal", potrivit comunicatului de la sfârşitul reuniunii de două zile a G20.

Reuniunea, dominată de criza siriană, a fost beneficiat de un consens larg în multe probleme economice, în special cele referitoare la fiscalitate.

Obiectivul schimburilor automate de informaţii este ca băncile să transmită fără să fie solicitate date privind fondurile străinilor către autorităţile fiscale.

Principalele puteri economice mondiale au abordat şi tema "optimizării fiscale", respectiv strategiile marilor companii de evitare a plăţii impozitelor în statele unde îşi desfăşoară activităţile.

Astfel, liderii G20 au promis să ia măsurile individuale şi colective necesare, ţinând cont de respectarea suveranităţii.

"În contextul consolidării bugetare severe şi a dificultăţilor sociale, este mai necesar ca niciodată pentru multe ţări să se asigure că impozitele sunt plătite corect", se arată în comunicat.

În timpul discuţiilor pe această temă, liderii G20 şi-au exprimat indignarea provocată de politicile unor giganţi precum Google şi Amazon, care câştigă bani într-o ţară, dar plătesc impozite mici în alte state.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici