- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.08.2012, 12:02)
- Liviu Iancu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Concluziile negocierilor cu FMI: TVA la încasare din 2013 şi calendar de privatizări refăcut. Sumele necesare pentru refacerea salariilor bugetarilor au fost asigurate
FMI a agreat în discuţiile cu autorităţile române plata TVA la încasare din ianuarie 2013, decalarea calendarului de privatizări ale companiilor de stat, o serie de măsuri pentru stimularea creării de noi locuri de muncă şi amânarea coplăţii în sistemul medical.
Urmărește
2051 afișări
Concluziile negocierilor cu FMI: TVA la încasare din 2013 şi calendar de privatizări refăcut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Aş spune că s-au încheiat cu succes negocierile cu partenerii noştri internaţionali - Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială - privind angajamentele asumate de România pentru cea de-a şasea revizie a acordului cu instituţiile financiare internaţionale, respectiv modul cum ne-am îndeplinit performanţele economice şi financiare la finele lunii iunie. De asemenea, scrisoarea de intenţie, documentele negociate, prevăd obiectivele pentru următoarea perioadă de timp, deci trei luni, până la 30 septembrie", a declarat sâmbătă seară la încheierea discuţiilor cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
El a spus că în cadrul negocierilor s-au asigurat sumele necesare pentru refacerea salariilor nominale ale funcţionarilor bugetari la nivelul din iunie 2010 şi pentru plata sumelor "reţinute necuvenit pensionarilor", corespunzător a şapte luni din acest an şi a nouă luni din anul care urmează.
De asemenea, în plan fiscal, s-au agreat măsuri importante pentru stimularea mediului de afaceri, pentru crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea inovării tehnologice.
Totodată, plata TVA la încasare a fost agreată de instituţiile internaţionale.
"Aceasta se va aplica efectiv, datorită necesităţii unor pregătiri metodologice, de la 1 ianuarie 2013. S-a agreat punerea în aplicare începând cu octombrie a unui pachet de măsuri privind stimularea creării de noi locuri de muncă şi, de asemenea, încurajarea prin deductibilitate fiscală crescută a cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare ale agenţilor economici. Pe partea de cheltuieli bugetare s-au asigurat sume suplimentare la nivelul autorităţilor locale în vederea onorării obligaţiilor către persoanele cu dizabilităţi, precum şi pentru plata arieratelor, respectiv datorii restante ale autorităţilor locale către diverşi furnizori şi diverşi creditori", a adăugat Georgescu.
Ministrul a afirmat că România s-a angajat ca până la mijlocul lunii septembrie să privatizeze, cu un investitor strategic, Oltchimul, "ceea ce va pune în valoare potenţialul acestei unităţi economice şi al Arpechim din apropierea sa".
Va urma, de asemenea, privatizarea a 15% din capitalul social al Transgaz.
Citeşte şi:
FMI acceptă o creştere economică de peste 1%. PIB-ul nominal va fi în uşoară scădere, la 607,3 miliarde lei
"Se vor introduce conduceri profesioniste - şi acestea de astăzi sunt - dar bazate pe o selecţie competitivă la nivelul societăţilor comerciale cu capital de stat, mai întâi un pachet de zece societăţi comerciale şi regii autonome vor beneficia de un management privat, profesionist, selectat pe bază de criterii de performanţă foarte clare", a încheiat ministrul Finanţelor.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a spus, la rândul lui că la Electrica Furnizare va avea manager general privat până la sfârşitul lunii septembrie. De asemenea, Romgaz, Transgaz şi Transelectrica vor avea manageri privaţi până la sfârşitul acestui an, iar Hidroelectrica va avea conducere privată şi va fi listată în momentul în care va ieşi din insolvenţă.
El a mai spus că termenele pentru privatizările companiilor de stat şi listările acestora au fost decalate. Astfel, privatizarea Transgaz, listările complexelor energetice Oltenia şi Hunedoara,vor avea loc în luna septembrie. Electrica Distribuţie şi Electrica Furnizare au ca termen de listare începutul anului viitor.
"S-a stabilit ca la sfârşitul anului să avem draftul de act normativ pentru impozitarea veniturilor excepţionale. O formulă de impozitare urmează să se stabilească cu asistenţa Băncii Mondiale. Ne-am mai asumat ca până la sfârşitul lunii septembrie şi respectiv sfârşitul lunii august să avem managementul profesionist implementat la Electrica Furnizare, la Complexul Energetic Oltenia, şi de asemenea pentru companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz şi Romgaz să avem implementat managementul profesionist până la sfârşitul anului", a mai spus Chiţoiu.
Pe de altă parte, Ministerul Transporturilor s-a angajat să privatizeze CFR Marfă până în luna decembrie.
Statul român ar putea scoate la vânzare chiar şi pachetul majoritar de acţiuni al Tarom, dacă oferta de privatizare a 20% din acţiunile operatorului aerian naţional nu este atractivă.
"Tot ceea ce s-a discutat în afara angajamentelor au fost scenarii posibile. De exemplu, dacă la Tarom oferta de 20% nu este atractivă, vom relua cu un nou efort chiar până la pachetul majoritar. Sigur, pentru cele 20% calendarul e concret. FMI-ul a urmărit ca toate măsurile să aibă un calendar foarte precis, termene foarte precise, şi peste tot estimarea costurilor", a declarat sâmbătă Septimiu Buzaşu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
El a mai spus că mai multe firme importante din Orientul Mijlociu si Asia s-au arătat interesate de privatizarea Tarom.
În nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă elaborat de Ministerul Finanţelor se spune că programul de privatizare al Ministerului Transporturilor pentru 2012 are în vedere prevederile scrisorii de intenţie la acordul încheiat cu FMI, prevederi amendate succesiv cu prilejul fiecărei evaluări a instituţiilor financiare internaţionale şi care au stabilit măsuri de privatizare cu termene de
realizare privind Tarom şi CFR Marfă.
"Singura acţiune de privatizare preconizată a fi realizată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi de a aduce venituri din vânzare de acţiuni se referă la vânzarea pachetului de acţiuni reprezentând 20% din capitalul social al Tarom, iar aceasta, deşi se fac eforturi pentru atragerea investitorilor de portofoliu şi de retail pe piaţa de capital, este susceptibilă de a nu fi realizată datorită lipsei de interes a acestora în contextul crizei economice actuale", se menţionează în nota de fundamentare
În urma discuţiilor cu FMI, Ministerul Sănătăţii amână data la care va introduce sistemul prin care pacienţii vor fi taxaţi la fiecare vizită la medic sau în spital. Legea va fi mai întâi discutată cu asociaţiile de pacienţi, a precizat ministrul Vasile Cepoi în urma discuţiilor.
Ministerul Sănătăţii lansase la începutul acestei luni proiectul de lege care instituie coplata în sistemul sanitar, iar tarifele pentru o zi de spitalizare ar fi urmat să oscileze între 20 şi 60 de lei. Şi consultaţiile la medic ar fi urmat să coste - tariful minim prevăzut în proiect era de cinci lei.
O misiune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află în această perioadă în România.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Proiectul de rectificare bugetară: Guvernul reduce prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:53
Jucătorul de tenis Max Purcell, suspendare voluntară provizorie pentru dopaj
-
astăzi, 15:40
Live text Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor