Condiţiile impuse de stat investitorilor străini pentru viza de lungă şedere au fost înăsprite

Condiţiile impuse de stat cetăţenilor străini acţionari într-o firmă românească pentru acordarea vizei de lungă şedere au fost înăsprite prin ridicarea pragului valoric minim al investiţiei care trebuie realizată şi impunerea unui termen strict, de maxim un an, în care să fie efectuată investiţia.

Urmărește
26 afișări

Noile reguli au fost stabilite de Guvern prin modificarea prevederilor aplicate începând cu 2006, relevă un act normativ obţinut de MEDIAFAX. Actul normativ trebuie să obţină şi avizul Parlamentului înainte de a fi aplicat.

Conform documentului, străinii care sunt acţionari ori asociaţi, cu atribuţii de conducere sau de administrare, ai unor societăţi comerciale, persoane juridice române, primesc de la stat viza de lungă şedere pentru desfăşurarea de activităţi comerciale, pe baza avizului Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine, aviz care este însă acordat în funcţie de îndeplinirea cumulativă a unor condiţii.

Conform noilor reguli, străinii care doresc să obţină acest aviz trebuie să se angajeze că vor realiza investiţii în valoare mai mare decât cea stabilită în 2006.

Astfel, aceştia trebuie să dovedească, prin extras de cont eliberat de o bancă din România, că dispun de fondurile necesare desfăşurării activităţii în sumă minimă de 150.000 euro (faţă de 100.000 euro în prezent) dacă vor lucra ca acţionari într-o societate pe acţiuni sau de cel puţin 100.000 euro (70.000 euro în prezent) în cazul în care vor fi asociaţi într-o societate cu răspundere limitată.

Investitorii străini trebuie să prezinte şi un plan de afaceri proiectat pe minimum trei ani, din care să rezulte că vor realiza o investiţie de cel puţin 100.000 euro (70.000 euro în prezent) pentru o societate cu răspundere limitată sau de minim 150.000 euro (100.000 euro în prezent) pentru o societate pe acţiuni, prin aport de capital sau tehnologie. Investiţia va trebui realizată în cel mult un an de la data obţinerii permisului de şedere, şi nu "în viitor" cum prevede legislaţia actuală.

Prin această investiţie, oamenii de afaceri trebuie să garanteze că vor crea cel puţin 10 locuri noi de muncă într-o societate cu răspundere limitată şi cel puţin 15 locuri noi de muncă într-o societate pe acţiuni. Numărul minim al locurilor noi de muncă impuse de stat rămâne astfel demodificat, dar crearea acestora nu mai este prezentată ca o alternativă la investiţie, ca în prezent, şi este stabilit şi un termen strict, de cel mult un an, în care trebuie înfiinţate noile posturi.

În cazul societăţilor cu doi sau mai mulţi asociaţi ori acţionari care solicită acordarea avizului, îndeplinirea acestor obligaţii va fi evaluată în continuare se parat pentru fiecare solicitant, valoarea investiţiei care trebuie realizată şi numărul locurilor de muncă ce trebuie create majorându-se corespunzător.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici