- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Condiţiile livrărilor de gaze din Rusia ar putea fi mai flexibile. Prin Arad-Szeged se va importa tot gaz rusesc
Condiţiile în care Rusia livrează gaze naturale consumatorilor ar putea fi "mai flexibile", iar gazele pe care România le va importa prin conducta Arad-Szeged (Ungaria) vor fi, cel mai probabil, tot ruseşti, la preţuri similare cu cele ale Gazprom.
Condiţiile livrărilor de gaze din Rusia ar putea fi mai flexibile. Prin Arad-Szeged se va importa gaz rusesc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Prea des securitatea energetică este interepretată politic. La noi securitatea energetică se reduce la întrebarea ce se întâmplă dacă se întrerupe alimentarea cu gaze. Nu este un război al gazelor, sunt contracte comerciale. Nu trebuie să avem obsesia şi frica faţă de gazele care vin din Rusia. Sigur, condţiiile în care vin gazele din Rusia ar putea fi mai flexibile, dar aşa lucrează acest furnizor, nu avem ce să facem", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Potrivit directorului general al GDF SUEZ Energy Romania,Yvonnick David, prezent la conferinţă, gazele prin conducta cu Ungaria vor fi şi ruseşti, la acelaşi preţ cu cel perceput de Gazprom pentru livrările prin intermediari către România.
"Chiar dacă gazele vin din est sau vest, cel mai probabil tot gaz rusesc este. Încă nu am utilizat conducta Arad-Szeged, prin decembrie-ianuarie va putea fi folosită. Preţul gazelor din est sau vest este acelaşi. (...) Statul român a ales să pună un preţ de 49 lei pe MWh la gaze, în timp ce la nivel internaţional este 110 lei MWh", a adăugat David.
Conducta Arad-Szeged nu a fost încă inaugurată oficial, dar mai multe companii au rezervat deja capacităţi de import, precum OMV Petrom, E.ON Gaz Romania, GDF Suez Energy România şi MOL Energy Trade.
Totodată, amabasadorul francez a adăugat că prin securitate energetică se înţelege atât contracte pe termen lung cu furnizorii, cât şi prin diversificarea surselor de aprovizionare.
"Securitatea energetică se poate face prin contracte pe termen lung, scăderea consumului şi diversificarea surselor. Nu înseamnă doar gazoducte. România are propriile surse şi are tot interesul să le economisească", a afirmat Paul.
Întrebat în ce măsură GDF SUEZ a contribuit la securitatea energetică în România, după ce a privatizat distribuitorul de gaze Distrigaz Sud în 2005, David a spus că grupul francez a investit în reţelele de gaze, în sisteme informatice şi contorizarea electronică a reţelelor.
"Am investit în reţele, în sisteme informatice, care au depăşit destul de mult angajamentele din momentul privatizării, telecontorizarea pe reţele", a spus David.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO