- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Conducerea SIF Oltenia estimează pentru acest an un profit similar celui de anul trecut
Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia (SIF5) estimează pentru acest an un profit net similar celui de anul trecut, de 81 milioane lei, şi vizează valorificarea parţială a pachetului de 6,12% din acţiunile BCR pe care îl deţine, banii obţinuţi urmând să fie utilizaţi pentru alte investiţii.
"În vederea lichidizării portofoliului, intenţionăm să valorificăm parţial plasamentul în Banca Comercială Română ţinând cont de faptul că listarea acesteia la Bursa de Valori Bucureşti este incertă, datorită condiţiilor improprii de pe piaţa de capital românească. Totodată, nivelul dividendelor acordate de Banca Comercială Română fiind în continuă scădere, o eventuală fructificare a unui pachet de acţiuni BCR va conduce la obţinerea de lichidităţi pentru investiţii", se arată în strategia pentru acest an a SIF Oltenia.
SIF Moldova a fost prima societate de investiţii care a anunţat că ia în calcul în acest an vânzarea parţială sau totală a pachetului de acţiuni de la BCR, iar strategia sa a fost urmată şi de celelalte SIF-uri, acestea vizând reducerea expunerii pe sectorul bancar.
Conducerea SIF Oltenia consideră că acest an va fi "destul de dificil" pentru activitatea societăţii, în ciuda previziunilor optimiste ale specialiştilor referitoare la creşterea indicatorilor macroeconomici.
"Este anticipată o scădere a nivelului de lichidităţi provenit din dividende, astfel că finanţarea politicii investiţionale se va face cu precădere din fonduri obţinute din dezinvestire sau din acţiuni speculative pe piaţa de capital. Prin programul de vânzare vor fi vizate valorificarea unor participaţii la emitenţi de tip «închis», reducerea expunerii în societăţile listate dar cu lichiditate redusă, care nu prezintă potenţial de creştere pe termen mediu şi lung, societăţile la care deţinem participaţii semnificative, dar a căror evoluţie este sub semnul incertitudinii datorită lipsei unei pieţe de desfacere şi obţinerii unor rezultate financiare mediocre", se mai arată în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an.
Veniturile totale ar urma să urce în acest an cu 26%, la 212,2 milioane lei, iar investiţiile în creştere vor ridica cheltuielile totale cu 55%, la 122,7 milioane lei. Societatea a consemnat anul trecut venituri de 168,5 milioane lei şi cheltuieli de 79 milioane lei.
SIF Oltenia estimează că veniturile din vânzarea unor participaţii din portofoliu vor fi cu 69% mai mari decât cele de anul trecut. Societatea a încasat în precedentul exerciţiu financiar 95,8 milioane lei din vânzarea unor participaţii, astfel că în acest an mizează pe venituri de 162 milioane lei.
Conducerea SIF a programat pentru acest an investiţii de 93 milioane lei pe piaţa de capital, valoarea reprezentând 76% din cheltuielile totale estimate.
"Alocarea disponibilităţilor se va face în special pentru achiziţia de acţiuni şi realizarea de plasamente pe piaţa monetară. Sumele alocate investiţiilor în acţiuni vor fi comparabile cu cele din 2010, deoarece considerăm că este un moment bun de achiziţie şi există multe titluri subevaluate pe piaţă. În situaţia în care piaţa de capital va oferi oportunităţi deosebite pentru valorificarea unor pachete de acţiuni, conducerea societăţii nu va ezita să le fructifice pentru a obţine un indicator de profitabilitate superior celui propus aprobării Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor", se mai spune în prezentarea bugetului.
Politica de restructurare a portofoliului prin vânzarea unor participaţii va continua într-un ritm mai lent faţă de anii anteriori şi va fi focalizată către acele companii care se regăsesc în procedura de lichidare sau reorganizare judiciară.
"Pe viitor vom continua această politică şi sperăm că oferta de titluri din domeniul energetic - conform promisiunilor Guvernului - va fi ridicată. Alte domenii investiţionale care vor fi în atenţia noastră sunt industria farmaceutică, industria alimentară, infrastructura, utilităţile şi societăţi comerciale cu activitate în domeniul imobiliar. Vom investi cu precădere pe piaţa românească, unde considerăm că avem un nivel de expertiză ridicat, dar vom analiza şi posibilitatea investiţiei în companii regionale solide, cu perspective de creştere", se precizează în buget.
SIF Oltenia are un capital social de 58 milioane lei, divizat în 580,1 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.
Cotaţia acestor titluri a crescut în şedinţa bursieră de luni cu 2,62%, la 1,644 lei. La această cotaţie, capitalizarea societăţii este de 953,8 milioane lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO