- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Conectarea parcurilor eoliene la sistemul naţional costă 500 mil.euro. Transelectrica nu are aceşti bani - VIDEO
Conectarea parcurilor eoliene la reţeaua naţională de transport a energiei presupune investiţii de peste 500 milioane de euro, bani de care Transelectrica nu dispune, astfel că unele capacităţi de producţie vor funcţiona restricţionat dacă nu se găsesc surse de finanţare.
"Ni se spune să găsim soluţii. Aceste soluţii costă peste 500 milioane euro în investiţii. Transelectrica nu are aceste fonduri. Suntem în discuţii cu ANRE să propunem iniţiative legislative care să ne permită să atragem aceste investiţii. Fără aceste investişii, toate avizele de racordare pentru parcuri eolinene prevăd că viitoarele parcuri eoliene vor avea restricţii de funcţionare. În analiză sunt mult mai multe prioiecte decât putem noi atrage, simţim lipsa unei legislaţii care să oblige dezvoltatorii de proiecte eoliene să garanteze finalizarea lor", a declarat marţi directorul general adjunct al Transelectrica Octavian Lohan, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Potrivit lui Lohan, o parte din investiţii ar putea fi atrase din vânzarea unui pachet minoritar de acţiunile Transelectrica.
"Am identificat surse de finantare, dar avem nevoie de legislaţie, de o ordonare a proiectelor în funcţie de posibilităţile lor de realizare. Spre exemplu, companii din Rusia, China, America sau Anglia au spus că sunt interesate să cumpere acţiuni la Transelectrica. Apoi, am propus ANRE metode, inclusiv prin garanţii financiare pe care dezvoltatorii în energie eoliană să le depună în momentul selectării proiectelor", a spus Lohan.
Guvernul intenţionează să vândă prin ofertă secundară un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica, operaţiune care ar urma să fie dublată de o majorare de capital de 12%.
Lohan susţine că, deşi Transelectrica are cereri de avizare pentru un total de 30.000 MW instalaţi în centrale eoliene, mulţi dezvoltatori nu au bani să finalizeze proiectele.
"Din păcate, Transelectrica nu poate respinge niciun astfel de proiect, decât dacă atentează la siguranţa sistemului energetic naţional. Nu putem face mai mult de 5.000 MW în eoliene (în prezent - n.r.). Deci se pare că nu stăm bine", a continuat Lohan.
La sfârşitul anului trecut, în România erau instalate unităţi eoliene de producţie a electricităţii de 462 MW. Capacitatea de producţie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfârşitul acestui an la 1.000 MW şi s-ar putea dubla anul viitor.
Consumul final de electricitate, produsă din toate sursele, a crescut în primele nouă luni cu 4,3%, la 39,12 miliarde KWh, faţă aceeaşi perioadă din 2010, iar resursele de energie electrică au fost cu 5,2% mai mari, de 46,07 miliarde KWh, potrivit datelor INS.
Creşterea resursei de energie electrică s-a datorat în principal majorării producţiei, cu 23,53 miliarde KWh (+5,4%).
Cea mai mare creştere a fost înregistrată de producţia din centralele electrice eoliene, de 573,5 milioane KWh, în urcare cu 571,7 milioane KWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Producţia din termocentrale a fost de 23.362,6 milioane KWh, în creştere cu 3.712,9 milioane KWh (+18,9%). Producţia din hidrocentrale a totalizat 13.008,8 milioane KWh, în scădere cu 2.116,8 milioane kWh (-14,0%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 8.666,6 milioane KWh, mai mare cu 185,6 milioane kWh (+2,2%).
Transelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.
Proiectul de strategie energetică a României pentru perioada 2011-2035 prevede, printre altele, că producţia de energie electrică va fi asigurată peste 20-25 de ani în principal de centrale nuclearelectrice şi eoliene.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate