Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România anulează protestul de joi

Reprezentanţii Confederaţei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) au anunţat că anulează protestele programate pentru joi, iar protestele anunţate în faţa Guvernului săptămâna viitoare depind de dezbaterea de la Ministerul Transporturilor (MT).

Urmărește
313 afișări
Imaginea articolului Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România anulează protestul de joi

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România anulează protestul de joi

Patronatele din transportul rutier au decis să anuleze protestul programat pentru joi, 4 octombrie, până săptămâna viitoare, după dezbaterea publică a Ordinului 980/2011, se scrie într-un comunicat de presă transmis miercuri seara de COTAR.

Dezbaterea este programată marţi, 9 octombrie, la Ministerul Transporturilor. În funcţie de rezultatele acesteia, transportatorii vor decide dacă vor depune cereri pentru a protesta în faţa sediului Guvernului, urmând ca, simultan, să fie sistate toate cursele regulate din ţară.

„Ministerul Transporturilor vrea să schimbe regulile jocului în timpul jocului. Nu a făcut niciun efort pentru a elimina pirateria din acest domeniu, dar face toate demersurile pentru a elimina transportatorii care funcţionează legal, în condiţiile actuale ale pieţei, deşi toţi au câştigat licitaţiile respectând condiţiile impuse de lege. Nu înseamnă decât a aduce pe altcineva în locul celor care au investit deja în parcurile auto actuale”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Reprezentantul transportatorilor anunţă că Proietul de Ordin de ministru pentru schimbarea regulilor de atribuire a licenţelor de transport rutier de persoane va intra marţi în dezbatere publică, însă „cei care nu sunt implicaţi în sectorul transporturilor rutiere nu cunosc problemele din acest domeniu şi pot fi uşor păcăliţi de lobbyiştii care încearcă să scape de firmele care activează acum pe această piaţă”.

„Modificarea legislativă s-ar putea face doar dacă se va aprecia că este imperativ necesar acest lucru, în raport cu condiţiile economice reale, cu interesele imediate ale beneficiarilor serviciilor de transport, ale transportatorilor şi ale statului român. Modul de lucru actual al ministerului apare ca pripit si nejustificat”, apreciază Ştefănescu.

Potrivit COTAR, în legislaţia actuală (art. 6 alin. 2 din Ordonaţa 27/2011), Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii are „o serie de atribuţii de care ţine cont doar în funcţie de propriile interpretări şi chiar în funcţie de unele interse ce nu se dovedesc a fi generale”.

„Domnul Ministru Şova argumentează prin faptul că ar fi presat, pe de o parte, de Consiliul Concurenţei, iar, pe de altă parte, de Consiliul Europei, să adopte aceste modificări legislative, însă acestea apar doar ca justificări de suprafaţă, fără a avea profunzime. Este, într-adevar, în atributul Ministerului să asigure condiţiile unui mediu concurenţial normal în activitatea de transport rutier, iar acest lucru era necesar a se fi realizat şi până acum, potrivit dispoziţiilor OG 27/2011 «...în corelaţie cu celelalte moduri de transport, şi între operatorii de transport rutier», însă această necesitate a existat şi există în legislaţia care reglemetează activitatea de transport, iar piaţa de transport este aşezată în prezent şi apare ca stabilă, tocmai ţinându-se cont de această legislaţie şi respectând-o”, transmit transportatorii în comunicat.

Câteva zeci de transportatori au protestat miercuri la Ministerul Transporturilor pentru a cincea zi, nemulţumiţi de propunerea de modificarea Ordinului 980/2011, dar şi de modul în care ministerul şi ministrul îi tratează.

„Este cea de-a cincea zi în care transportatorii COTAR fac proteste în faţa Ministerului Transporturilor şi a cincea zi în care domnul ministru Şova este de-o aroganţă maximă: nici măcar nu ne invită să discutăm pe marginea acestui ordin. Noi ne-am făcut datoria. Iarăşi, ne strângem cu 350-400 de autobuze şi astăzi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei.

Iniţial, patronatele din transportul rutier au precizat că, după referendum vor protesta în faţa Guvernului, unde vor participa cu 2.000-2.500 de autobuze şi 1.500-2.000 de taximetrişti, iar, la nivel naţional, va fi sistat traficul interjudeţean şi judeţean de persoane.

Transportatorii sunt nemulţumiţi că se discută modificarea reglementărilor privind transportul de persoane, atât interjudeţean, cât şi judeţean, aşa cum sunt stabilite prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 980/2011. Reglementările contestate sunt incluse într-un proiect legislativ care se află în dezbatere la Comisia de Dialog Social. Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat că a primit nenumărate notificări de la Consiliul Concurenţei care solicită, la acordarea licenţelor pentru transporturile interjudeţene de pasageri din România, eliminarea criteriului de vechime pe traseu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici