- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.11.2018, 16:38)
- Alina Botezatu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Confederaţie patronală: Jumătate dintre firmele mici şi mijlocii ar putea face CONCEDIERI, ca urmare a majorării salariului minim
Dintre respondenţii la Testul IMM, 52,20% au evidenţiat riscul necesităţii unor concedieri, din cauza majorării salariului minim pe economie începând cu 1 decembrie 2018, conform datelor prezentate luni de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Urmărește
1044 afișări
Jumătate dintre firmele mici şi mijlocii ar putea face CONCEDIERI, ca urmare a majorării salariului minim
Autorităţile au anunţat, la începutul lunii noiembrie, că salariul minim brut pe economie va fi majorat de la 1.900 de lei, cât este de la începutul acestui an, la 2.080 lei pentru cei fără studii superioare şi la 2.350 lei, pentru funcţii cu studii superioare şi pentru o vechime în muncă de peste 15 ani, începând cu 1 decembrie.
În plus, din cei 52,20% de respondenţi, 72,40% au menţionat că ar putea disponibiliza între unul şi cinci salariaţi, aceasta fiind opţiunea care a atras mai multe voturi, în condiţiile în care întrebarea permitea răspunsuri multiple. De asemenea, 14,1% dintre întreprinzători respondenţi au susţinut că iau în calcul să îi concedieze pe angajaţii cu peste 15 ani vechime, iar 13,5% pe cei cu studii superioare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
În plus, 12,9% dintre întreprinzătorii respondenţi se gândesc să îi concedieze pe salariaţii necalificaţi, alţi 12,9% iau în calcul să concedieze zece angajaţi, 7,6% ar putea concedia între şase şi zece angajaţi şi 5,9% plănuiesc să îi dea afară pe angajaţii calificaţi.
De altfel, concedierea unor salariaţi reprezintă cea mai importantă dificultate pe care susţin că o vor întâmpina întreprinzătorii, ca urmare a majorării salariului minim de la 1 decembrie 2018, 53,30% alegând această opţiune, conform Testului IMM. Întreprinzătorii au susţinut că a doua mare dificultate, cu 44,8% dintre opţiuni, testul permiţând răspunsuri multiple, cauzată de această majorare o reprezintă scăderea competitivităţii.
Această dificultate este urmată de scumpirea preţului produselor şi serviciilor - 35,6% dintre întreprinzători, de pierderea unor contracte/pieţe - 34,3% şi de scăderea profitului - 19,9%, iar 3% dintre întreprinzători au mai menţionat alte dificultăţi.
De altfel, 74,60% din respondenţi susţin că o creştere a salariului minim pe economie le va aduce dificultăţi întreprinderilor. În plus, 62,70% din respondenţi au evidenţiat că majorarea salariului minim va avea drept efect creşterea şi altor salarii din cadrul companiei.
De asemenea, 81,90% din respondenţi şi-au exprimat dezaprobarea pentru un salariu minim pe economie diferenţiat pe diferite criterii.
În perioada 13 - 23 noiembrie 2018, CNIPMMR a realizat Testul IMM privind efectele creşterii salariului minim, la care au avut 963 de respondenţi, sub forma unui sondaj on-line, aplicat pe site-ul Consiliului şi la nivelul membrilor CNIPMMR. Peste jumătate din respondenţi, 52,40%, au între unul şi cinci salariaţi cu salariul minim.
Florin Jianu: Mărirea salariului minim în mod diferenţiat încalcă un principiu din Codul Muncii
Description: Introducerea salariului minim diferenţiat, în funcţie de vechime şi de studii, încalcă un principiu din Codul Muncii, a susţinut, luni, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
„În Codul Muncii există acea reglementare a unui salariu minim pe economie. Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă şi a spus că există posibilitatea mai multor salarii medii pe economie. Acum le spunem că mărirea salariului minim în mod diferenţiat nu este posibilă, pentru că încalcă un principiu statutat în Codul Muncii: la muncă egală, salariu egal”, a spus Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, luni, în cadrul unei întâlniri cu presa.
Preşedintele CNIPMMR a dat exemplul unei persoane cu 14 ani de experienţă şi cu un salariu minim care primeşte un salariu mai mic cu câteva sute de lei faţă de o persoană care 15 ani de experienţă, daţi chiar şi de o zi în plus de experienţă, pentru aceealşi muncă prestată.
„Nu este posibil acest lucru. Este un principiu care se încalcă. Vom continua pe cale legală, dacă nu se rezolvă acest lucru. (...) Cerinţa noastră foarte clară a fost aceea a existenţei a unui salariu minim pe economie, nu diferenţiat, în funcţie de studii, în funcţie de vechime, pentru că nu este posibil. Avem în vedere atacarea în contencios administrativ a acestei măsuri, pentru că încalcă un principiu: la muncă egală salariul nu poate fi diferit. Sper să nu se întâmple acest lucru. Ministrul de Finanţe a făcut un pas, logic de altfel. Sperăm că va fi un singur salariu minim pe economie, aşa cum este în Programul de guvernare”, a detaliat Jianu.
Autorităţile au anunţat, la începutul lunii noiembrie, că salariul minim brut pe economie va fi majorat, începând cu 1 decembrie, de la 1.900 de lei, cât este de la începutul acestui an, la 2.080 lei pentru cei fără studii superioare şi la 2.350 lei, pentru funcţii cu studii superioare şi pentru o vechime în muncă de peste 15 ani.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe