- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.05.2013, 18:56)
- Roxana Alexe , Ioan Dornescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Conferinţa "Cities of Tomorow" - Arhitectul-şef al Capitalei: Influenţa politicului în dezvoltarea urbană are rol determinant şi capital
Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat marţi, la conferinţa "Cities of Tomorow", că influenţa politicului în dezvoltarea urbană, pentru promovarea unor proiecte prevăzute în strategii, joacă un rol "determinant şi capital".
Urmărește
328 afișări
Gheorghe Pătraşcu (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)
"Una din ideile generale care s-a desprins reprezentativ din discuţiile purtate pe strategii şi mijloace de a realiza dezvoltarea oraşului privind spre viitor este cea privind influenţa politicului, care joacă un rol determinant şi capital în dezvoltarea urbană, în particular pentru promovarea unor proiecte prevăzute în strategii", a spus Gheorghe Pătraşcu, la conferinţa "Cities of Tomorrow", organizată în Capitală de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi agenţia de presă MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
Potrivit arhitectului-şef al Capitalei, subiectul influenţei politicului în dezvoltarea urbană trebuie să preocupe mai mult clasa politică din România, mai ales că acest lucru este sesizat nu doar de cetăţenii ţării, ci şi de străini, inclusiv investitori.
"Viaţa politică din România ar trebui să acţioneze în sensul ca strategiile (...) să nu aibă culoare politică, (...) iar aplicarea lor, fiind influenţată de politic, trebuie să găsească priorităţile, atât în ceea ce priveşte finanţarea, cât şi realizarea lor", a mai spus arhitectul-şef al Capitalei.
Pătraşcu a mai subliniat că marea problemă a României în ceea ce priveşte dezvoltarea şi planificarea este aceea de a face o legătură între zona de expertiză în administraţiile locale şi centrale şi zona de decizie politică.
"O altă problemă desprinsă din discuţii este aceea a capacităţii administraţiei din România - atât a autorităţilor locale, cât şi a celor centrale - de a face faţă provocărilor", a mai spus Gheorghe Pătraşcu, precizând că proiectele pe termen lung vor trebui în mod obligatoriu să aibă în vedere competenţa, iar politicul ar trebui să aibă rol de mediere în alegerea priorităţilor.
În ceea ce priveşte Capitala României, arhitectul-şef a spus că "problemele s-ar putea să fie mai acute în sensul că sunt câteva (probleme - n.r.) care nu sunt înţelese la nivel politic".
Gheorghe Pătraşcu a precizat că un oraş, respectiv o aglomerare urbană de dimensiunea Bucureştiului, care are şi funcţiunea de capitală a ţării, trebuie să aibă un program de dezvoltare "dedicat" şi să beneficieze şi de sprijin guvernamental, iar planurile de dezvoltare trebuie să fie coerente şi să privească "atât teritoriul administrativ al Capitalei, deci o colaborare mult mai strânsă între sectoare şi primăria generală, cât şi o colaborare cu teritoriu de influenţă al Bucureştiului".
Arhitectul-şef al Capitalei a subliniat şi faptul că, dacă se pierde din vedere faptul că 24% din PIB-ul României este asigurat de Capitală, înseamnă că, de fapt, se neglijează dezvoltarea ţării.
Prezent la eveniment, Cristian Şandru, City Account Manager Bucureşti în cadrul Siemens, a afirmat că pentru dezvoltare este nevoie de crearea cadrului legal adecvat, cu sprijinul specialiştilor în domeniu.
"Cadrul legal în principiu este făcut de către jurişti, care ar trebui în principal să se consulte cu specialiştii din domeniile pe care dânşii vor să le reglementeze. La noi există o ruptură. Practic ar trebuie să existe o coeziune şi o conlucrare între specialiştii în anumite domenii şi legiuitori, pentru că altfel se ajunge în situaţia în care suntem acum", a spus Şandru.
Augustin Ionescu, Director Infrastructură şi Oraşe la Siemens, a afirmat la rândul său că pentru dezvoltarea urbană este nevoie de voinţă politică.
El a arătat că noţiunea de "smart city" implică, printre altele, eficienţa energetică a clădirilor, un transport organizat sau integrarea energiilor regenerabile.
Citește pe alephnews.ro: Ai putea fi amendat dacă te săruți în public. Ce inițiativă are un avocat italian
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe