- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.09.2014, 13:35)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX - Baciu, LAPAR: Fermierii nu sunt capitalizaţi, nu au spaţii de depozitare şi vând la "capătul lanului"
Agricultorilor le lipsesc capitalizarea şi spaţiile de depozitare şi sunt nevoiţi astfel să vândă recolta "la capătul lanului", situându-se pe o poziţie inferioară faţă de cumpărători, care stabilesc preţul, iar veniturile au fost mai mici faţă de anul trecut, deşi producţia a fost mai mare.
Urmărește
143 afișări
CONFERINŢA MEDIAFAX - Baciu, LAPAR: Fermierii nu sunt capitalizaţi, nu au spaţii de depozitare şi vând la "capătul lanului"
"Fermierii suferă de lipsa spaţiilor de depozitare, nu sunt capitalizaţi şi ajungem să vindem la capătul lanului. Cel care cumpără dă cât vrea, el stabileşte preţul. Va pot asigura, domnule ministru (ministrul Agriculturii, Daniel Constantin - n.r.), că întâi vine tirul şi pe urmă combina", a afirmat vineri Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) la conferinţa "Mediafax Talks about Agriculture".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
El a arătat că fermierul român se raportează la doi indicatori, respectiv la venituri şi cheltuieli, subliniind că în acest an fermierii au venituri mai mici comparativ cu anul trecut, deşi producţia a fost mai mare, cu toate că a fost afectată de ploile şi furtunile din iunie-iulie, care au redus producţia cu 20%-30%.
"Eu, personal, la cultura grâului am pierdut 30% la producţie numai din greutatea hectolitrică. Aveam uşor 82-83 greutate hectolitrică (82-83 kg/hl - n.r.), la recoltare am avut 62-63, ceva ce n-am întâlnit în cei 30 şi ceva de ani de profesie", a adăugat Baciu.
Potrivit standardelor, masa hectolitrică a grâului folosit pentru panificaţie trebuie să fie de cel puţin 75 kg/hl.
Totodată, preşedintele LAPAR a arătat că România realizează producţii mult mai mici decât alte state europene la porumb, grâu, floarea-soarelui.
"Nu ştiu ce date foloseşte domnul ministru, eu am alte statistici. Într-adevăr, la randamentul pe hectar suntem ultimii în Europa, obţinem producţii la care noi spunem că am evoluat, dar suntem încă departe de ţinta pe care o avem pentru a-i ajunge pe cei din Europa. Obţinem la unele culturi între 30% şi 40% din media pe care o realizează alte ţări", a precizat Baciu.
Constantin a declarat că România este pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb, însă este departe de prima poziţie în ceea ce primeşte randamentul la hectar.
"Randamentul este încă scăzut în România, iar cel mai elocvent exemplu este porumbul. Şi la porumb, şi la floarea soarelui, România este pe primele două locuri în Uniunea Europeană vis-a-vis de suprafaţa cultivată şi la producţie", a spus ministrul.
El a adăugat că dacă la porumb România este pe primul loc în UE, cu o suprafaţă de 2,5 milioane de hectare cultivate, din punct de vedere al randamentului este departe de prima poziţie.
Preşedintele LAPAR apreciază că în prezent sau în viitorul apropiat nu se mai poate vorbi despre România ca fiind "Grânarul Europei", aşa cum a fost supranumită în perioada interbelică, această ţintă fiind foarte îndepărtată.
Totodată, el a adresat ministrului rugămintea de a direcţiona banii din subvenţii "acolo unde se mai întorc şi înapoi".
"Ştiţi prea bine că aceşti bani se transformă în ajutoare sociale şi credeţi-mă că acei 6.000 de euro pe care-i dai la un ţăran, fără să pui nicio condiţie (... ) Trebuie puse nişte condiţii, dar am înţeles că se mai poate lucra până în decembrie pe PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală - n.r.)", a conchis Baciu.
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CONFERINŢA MEDIAFAX - Constantin: România, pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu porumb, dar stă slab la randament
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe