- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.09.2014, 13:35)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX - Baciu, LAPAR: Fermierii nu sunt capitalizaţi, nu au spaţii de depozitare şi vând la "capătul lanului"
Agricultorilor le lipsesc capitalizarea şi spaţiile de depozitare şi sunt nevoiţi astfel să vândă recolta "la capătul lanului", situându-se pe o poziţie inferioară faţă de cumpărători, care stabilesc preţul, iar veniturile au fost mai mici faţă de anul trecut, deşi producţia a fost mai mare.
Urmărește
143 afișări
CONFERINŢA MEDIAFAX - Baciu, LAPAR: Fermierii nu sunt capitalizaţi, nu au spaţii de depozitare şi vând la "capătul lanului"
"Fermierii suferă de lipsa spaţiilor de depozitare, nu sunt capitalizaţi şi ajungem să vindem la capătul lanului. Cel care cumpără dă cât vrea, el stabileşte preţul. Va pot asigura, domnule ministru (ministrul Agriculturii, Daniel Constantin - n.r.), că întâi vine tirul şi pe urmă combina", a afirmat vineri Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) la conferinţa "Mediafax Talks about Agriculture".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
El a arătat că fermierul român se raportează la doi indicatori, respectiv la venituri şi cheltuieli, subliniind că în acest an fermierii au venituri mai mici comparativ cu anul trecut, deşi producţia a fost mai mare, cu toate că a fost afectată de ploile şi furtunile din iunie-iulie, care au redus producţia cu 20%-30%.
"Eu, personal, la cultura grâului am pierdut 30% la producţie numai din greutatea hectolitrică. Aveam uşor 82-83 greutate hectolitrică (82-83 kg/hl - n.r.), la recoltare am avut 62-63, ceva ce n-am întâlnit în cei 30 şi ceva de ani de profesie", a adăugat Baciu.
Potrivit standardelor, masa hectolitrică a grâului folosit pentru panificaţie trebuie să fie de cel puţin 75 kg/hl.
Totodată, preşedintele LAPAR a arătat că România realizează producţii mult mai mici decât alte state europene la porumb, grâu, floarea-soarelui.
"Nu ştiu ce date foloseşte domnul ministru, eu am alte statistici. Într-adevăr, la randamentul pe hectar suntem ultimii în Europa, obţinem producţii la care noi spunem că am evoluat, dar suntem încă departe de ţinta pe care o avem pentru a-i ajunge pe cei din Europa. Obţinem la unele culturi între 30% şi 40% din media pe care o realizează alte ţări", a precizat Baciu.
Constantin a declarat că România este pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb, însă este departe de prima poziţie în ceea ce primeşte randamentul la hectar.
"Randamentul este încă scăzut în România, iar cel mai elocvent exemplu este porumbul. Şi la porumb, şi la floarea soarelui, România este pe primele două locuri în Uniunea Europeană vis-a-vis de suprafaţa cultivată şi la producţie", a spus ministrul.
El a adăugat că dacă la porumb România este pe primul loc în UE, cu o suprafaţă de 2,5 milioane de hectare cultivate, din punct de vedere al randamentului este departe de prima poziţie.
Preşedintele LAPAR apreciază că în prezent sau în viitorul apropiat nu se mai poate vorbi despre România ca fiind "Grânarul Europei", aşa cum a fost supranumită în perioada interbelică, această ţintă fiind foarte îndepărtată.
Totodată, el a adresat ministrului rugămintea de a direcţiona banii din subvenţii "acolo unde se mai întorc şi înapoi".
"Ştiţi prea bine că aceşti bani se transformă în ajutoare sociale şi credeţi-mă că acei 6.000 de euro pe care-i dai la un ţăran, fără să pui nicio condiţie (... ) Trebuie puse nişte condiţii, dar am înţeles că se mai poate lucra până în decembrie pe PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală - n.r.)", a conchis Baciu.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: CONFERINŢA MEDIAFAX - Constantin: România, pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu porumb, dar stă slab la randament
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare a focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe