Video CONFERINŢA MEDIAFAX: Băncile sunt nemulţumite de plafonarea comisioanelor la carduri. Chiriţoiu: Putea fi mult mai rău! - VIDEO

Bancherii spun că plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzacţiile cu carduri la 0,2% pentru cele de debit şi 0,3% pentru cele de credit riscă să genereze o "inhibare" a dezvoltării pieţei cardurilor, iar Concurenţa le răspunde că putea fi mult mai rău, cu amenzi de 4% din activele bancare.

Urmărește
663 afișări

"Considerăm că plafonarea duce la o inhibare în dezvoltarea acestui produs. Acesta era momentul de dezvoltare a produsului. Noi cerem măcar să nu mai adăugăm costuri noi la această abordare europeană", a declarat joi preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu.

El a precizat că legea plafonării comisioanelor interbancare "prinde" România într-o situaţie "nu tocmai fericită", argumentând că trebuie comparate volumele de tranzacţionare, în condiţiile în care România sunt mult mai mici decât în statele europene.

"Trebuie să ştim şi din perspectivă economică ce se întâmplă. Volumele nu sunt aşa mare ca în alte ţări, s-ar putea să ne grăbim noi prea mult, lucru care ar putea impacta nefericit jucătorii din domeniu", a spus Dănescu.

În replică, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, i-a transmis că situaţia putea fi mult mai rea, având în vedere că alternativa dată autorităţilor de Comisia Europeană fiind de amendare a cartelurilor bancare cu sume echivalente cu 4% din activele bancare.

"Plafonarea comisioanelor, de care ne-am ocupat, este o preocupare care vine de la retaileri, este un efort de a sprijini retailerii, care erau victimele unor carteluri ale băncilor. Băncile estimează 70 milioane euro pierderi din veniturile generate de operaţiunile cu carduri prin plafonarea comisioanelor. Gândiţi-vă că putea să fie şi mai rău: în România am fost întrebaţi de CE dacă vrem să rezolvăm prin legislaţie sau prin amenzi pentru cartel bancar. Dacă am fi decis să abordăm printr-o investigaţie pentru încălcare, era cu amendă de 4% din activele bancare. Era mai bine aşa faţă de cele 70 milioane euro?", l-a întrebat Chiriţoiu pe Dănescu.

El a mai punctat că băncile nu ţin cont, în schimb, de creşterea gradului de acceptare a plăţii cu cardurile la retaileri şi a volumului de tranzacţii.

Şeful CC a anunţat joi că legea plafonării comisioanelor interbancare pentru tranzacţiile cu carduri a fost aprobată de plenul Parlamentului şi urmează să fie transmisă preşedintelui Klaus Iohannis, pentru a fi promulgată.

El speră ca în următoarele luni, după publicarea legii în Monitorul Oficial, să fie aprobate şi normele de aplicare, astfel încât anul viitor, când intră în vigoare aceste prevederi şi la nivel european, legislaţia să fie aplicată coerent la nivel naţional.

Parlamentul European a aprobat săptămâna trecută un proiect de regulament propus de CE privind plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzacţiile cu carduri, măsură estimată să genereze economii anuale de aproape 6 miliarde de euro pentru comercianţi şi de 730 milioane de euro pentru consumatori.

Regulamentul are nevoie şi de aprobarea formală a Consiliului UE.

Documentul stipulează plafonarea comisioanelor pe care băncile le încasează la procesarea tranzacţiilor cu carduri la 0,2% din valoarea tranzacţiei pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit, atât pentru tranzacţiile transfrontaliere, cât şi pentru operaţiunile naţionale.

În România, legea pe această temă stipulează şi limitarea încasărilor şi plăţilor zilnice în numerar efectuate de operatorii economici către sau de la persoane fizice, la 5.000 lei/persoană, respectiv 10.000 lei/persoană.

Proiectul de lege a stârnit reacţii aprinse din partea procesatorilor de carduri. Reprezentanţii celor două mari companii de carduri, MasterCard şi Visa, au reacţionat imediat după lansarea publică a proiectului, avertizând asupra efectelor negative care ar putea apărea în urma reducerii comisioanelor interbancare.

Pe de altă parte, reprezentanţii marilor retaileri au cerut aplicarea imediată a reducerilor de comisioane, spunând că piaţa cardurilor ar fi profitabilă pentru bănci chiar şi în absenţa comisioanelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici