- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.12.2014, 17:15)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢĂ MEDIAFAX: BearingPoint - Băncile vor fi din ce în ce mai reglementate şi vor raporta tot mai multe date
Frecvenţa, volumul şi complexitatea reglementărilor europene cu impact asupra sistemului financiar-bancar, inclusiv al celui din România, vor creşte în următorii ani, precum şi cerinţele de informaţii de la bănci despre credite şi riscul de credit, a declarat Maciej Piechocki, partener BearingPoint.
Urmărește
465 afișări
Maciej Piechocki (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
"Dacă luăm în considerare ultimele decenii de reglementare, cred că mulţi dintre noi ar dori să se întoarcă la momentul când Basel I sau Basel II, acordurile de capital, au fost introduse. Acum, luând în considerare cadrul de reglementare în care intrăm, cu Basel III, unicul mecanism de supraveghere, uniunea bancară, reglementările s-au schimbat enorm, în primul rând complexitatea reglementărilor cu subiecte care vin din Europa, dar şi unele reglementate la nivel naţional, complexitatea este tot mai mare. Este foarte clar că va creşte complexitatea reglementărilor", a afirmat joi Piechocki la "Romania Financial Forum", organizat de Mediafax la Banca Naţională a României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
El a arătat că, dacă în 2004, reglemetările pentru industria financiară aveau terme de implementare doi ani, ulterior perioada s-a redus la un an, pentru ca în prezent să fie de trei luni.
"Frecvenţa şi momentul în care intră în vigoare reglementările sunt mult mai rapide. Volumul şi calitatea datelor cresc pentru că reglementatorii locali trebuie să trimită mai departe datele reglementatorilor europeni, unicului mecanism de supraveghere, către BCE (Banca Centrală Europeană - n.r.) şi acest lucru arată că modificările au tot crescut ca volum, este un val care nu va dispărea", a spus Piechocki.
Partenerul BearingPoint, firmă de consultanţă în domeniul managementului, a atras atenţia că BCE se pregăteşte să obţină şi mai multe date de la bănci, chiar mai standardizate, fapt care indică "o nouă normalitate" a ceea ce vor însemna reglementarea şi supravegherea.
"Luând în considerare că România vrea să intre în uniunea bancară şi în mecanismul unic de supraveghere, vreau să subliniez complexitatea, frecvenţa şi volumul reglementărilor care cred eu că va deveni normal şi în România", a punctat Piechocki.
El afirmă că va exista un proces de armonizare internaţională tot mai strânsă, în condiţiile în care BCE vrea să supravhegheze creditul la nivel european printr-un program denumit AnaCredit, o soluţie IT prin care va primi, stoca şi disemina informaţiile de la băncile din zona euro despre creditele din portofoliu şi riscul de credit.
"Cerinţele de risc vor creşte, BCE şi EBA (Autoritatea Bancară Europeană - n.r.) sunt încă tinere, o să tot reglementeze. BCE şi-a luat la 4 noiembrie noi responsabilităţi şi astea vor deveni şi mai complexe, este tot mai vizibil din declaraţiile preşedintelui BCE, Mario Draghi", a adăugat Piechocki.
În 4 noiembrie 2014 a intrat în vigoare Mecanismul Unic de Supraveghere, iar BCE va supraveghea direct unele unele susbsidiare ale băncilor din zona euro.
Virgil Dăscălescu, director în Direcţia Stabilitate din BNR, a declarat recent că pentru băncile care vor fi selectate de BCE pentru supraveghere directă se vor aplica toate regulile şi standardele impuse pentru evaluarea cuprinzătoare, în timp ce pentru restul băncilor s-ar putea face evaluări mai simplificate, pentru a se limita costurile procesului.
"În cursul anului 2015 urmează un amplu exerciţiu de evaluare a calităţii activelor urmat de un exerciţiu de testare la stres, similar celui derulat în zona euro în acest an (...) Este pentru prima dată când se va desfăşura un exerciţiu de evaluare cuprinzătoare la nivelul instituţiilor de credit din România", a continuat Dăscălescu.
Reprezentanţii BNR vor discuta cu experţii BCE pentru a stabili băncile din România care vor fi supravegheate direct de instituţia europeană, fiind vizate în primul rând BCR, BRD şi Banca Transilvania.
Dăscălescu a explicat că testele de stres derulate în acest an de Banca Centrală Europeană şi Autoritatea Bancară Europeană au cuprins şi câteva bănci din România, ca părţi componente ale băncilor-mamă din zona euro, dar numai pe anumite module, în timp ce anul viitor cercetarea va fi mult mai în detaliu şi mai riguroasă decât testele uzuale realizate de BNR.
Oficialul BNR susţine că participarea la unniunea bancară prin intermediul Cooperării Strânse va aduce ca beneficii pentru sistemul bancar local reducerea costului de finanţare şi creşterea încrederii în instituţiile de credit din România.
Piechocki a amintit totodată o afirmaţie a vicepreşedintelui BCE Sabine Lautenschlager, potrivit căreia reglementatorii vor cere mai multe date de la bănci şi vor cerceta mai în detaliu entităţile reglementate.
"Asta este o problemă pentru bănci, dar şi aici lanţul de reglementare trebuie gestionat cu foarte mare atenţie", a atenţionat partenerul BearPoint.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Coroabă, PwC: Vom vedea şi anul viitor vânzări de credite neperformante cu sume foarte mari
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul