- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.11.2014, 17:32)
- Ovidiu Tempea
Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Chiriţoiu: Suprareglementarea vine şi din faptul că funcţionarii publici nu prea înţeleg economie
Excesele de reglementare sunt cauzate şi de slaba pregătire a administraţiei publice, funcţionarii din ministere având probleme de înţelegere a economiei, că pieţele funcţionează şi că reglementarea nu înseamnă înlocuirea pieţelor, afirmă preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Urmărește
460 afișări
"Suprareglementarea în parte vine din natura administraţiei publice, sau chiar din slaba pregătire a administraţiei publice. Funcţionarii publici nu prea înţeleg economie. Faptul că pieţele funcţionează bine, că poţi doar să le mai reglementezi, dar nu să le înlocuieşti, depăşeşte nivelul de pregătire al funcţionarilor din ministere", a spus Chiriţoiu la conferinţa Mediafax Talks about Competition.
El a arătat că trebuie îmbunătăţită şi pregătirea funcţionarilor care aplică reglementările.
Chiriţoiu a spus că împreună cu OECD se va derula anul viitor un studiu pe sectoarele transporturi de marfă, materiale de construcţii şi procesare alimente, prin care se va analiza toată legislaţia cu scopul de a veni cu propuneri de liberalizare.
"Vor fi nişte intervenţii legislative care se aşteaptă să aducă câştiguri în aceste pieţe (...) Trebuie să terminăm exerciţiul ăsta până la finele anului viitor, ca să avem schimbările până în anul electoral 2016. Mereu când sunt ani electorali ai dificultăţi să promovezi ceva", a completat Chiriţoiu.
El a arătat că un exerciţiu similar a fost realizat anul trecut în Grecia şi a adus câştiguri de miliarde de euro pentru industriile care au făcut obiectul liberalizărilor.
Referindu-se la echilibrul necesar între politica de reglementare şi piaţă, nevoile consumatorilor şi cele ale mediului de business, reprezentantul firmei de avocatură Kinstellar a afirmat că în anumite cazuri acesta nu este respectat.
"Uneori acest echilibru este realizat, dar în alte ocazii noi observăm o tendinţă pentru suprareglementare şi intervenţie mai mult decât ar fi necesar", a spus Iustinian Captariu, managing associate la firma Kinstellar.
El a adăugat că uneori nu se intervine direct în pârghiile Consiliului Concurenţei, ci se fac propuneri legislative, ajungându-se ca în anumite domenii unele reguli să sune foarte bine, dar după implementare să genereze rezultate absurde.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe