- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.09.2013, 12:38)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX - Cioloş: Politica Agricolă Comună nu este un panaceu pentru toate statele membre
Politica agricolă comună nu este un panaceu pentru toate statele membre şi cuprinde anumite elemente care nu vor putea fi aplicate integral de România, a declarat joi, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Agriculture, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
Urmărește
112 afișări
CONFERINŢA MEDIAFAX - Cioloş: Politica Agricolă Comună nu este un panaceu pentru toate statele membre (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Acordul politic pentru adoptarea Reformei Politicii Agricole Comune a fost obţinut în iulie, când "99,999% din punctele reformei au fost adoptate, dar au rămas câteva puncte care riscau să blocheze procesul reformei", a spus Cioloş.
El a precizat că mai sunt încă discuţii pe politica structurală şi de coeziune.
"Pe baza acestui acord politic, sper ca până la anul să fie regulamentele publicate în jurnalul oficial al CE. După această formalizare, în noiembrie, decembrie, va fi adoptat regulamentul de tranziţie care va crea baza juridică pentru plăţile care se vor face în 2013, atât pentru plăţile directe, unde regulile nu se vor schimba, dar e important şi pentru partea de dezvoltare rurală, pentru că anumite măsuri vor putea continua şi în 2014, chiar dacă noul program nu va fi adoptat în ianuarie 2014. Statele Membre vor putea anticipa lansarea unor licitaţii de proiecte chiar dacă programul nu va fi gata. E important ca elaborarea programului să înceapă cât mai rapid şi să fie elaborată o strategie clară", a spus Cioloş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili.
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Parisul va avea o nouă forţă în fotbal şi nu este PSG. Klopp aşteptat în proiect. Una dintre cele mai bogate dinastii de pe planetă a cumpărat Paris FC
-
Alegeri prezidenţiale 2024.Votul în Diaspora: Peste 52.000 de români au votat deja
Legat de Politica Agricolă Comună, el a explicat sunt o serie de elemente care nu vor putea fi aplicate în totalitate în România şi nici nu recomandă să se procedeze în acest fel.
"Trebuie o aplicare strategică. Politica agricolă comună nu e un panaceu pentru toate statele membre, e o cutie de instrumente din care se pot lua instrumente specifice, respectând principii comunitare. În următorii şapte ani e nevoie şi de o abordare structurală. Altfel, şi în 2020 România o să intre cu un decalaj important. Avem intrumente care ne permit să avansăm rapid şi din punct de vedere structural", a spus comisarul european.
Făcând referire la România, el a subliniat că sunt câteva puncte care ar trebuie abordate, unul fiind problema legată de asocierea producătorilor agricoli, în opinia sa fiind nevoie de asociere, dar şi de acompaniere, dacă se doreşte menţinerea unui număr cât mai mare de agricultori performanţi.
"Dezvoltarea producţiei şi reducerea costurilor de producţie nu se vor putea face dacă nu se trece la acociere, la o acţiune colectivă. Fiecare îşi poate menţine ferma, dar sunt o serie de costuri care pot fi reduse doar prin asociere. E nevoie de o legislaţie clară şi simplificată privind formele de asociere, apoi facilităţi pentru investiţii colective, facilităţi fiscale pentru aceste forme de asociere faţă de o investiţie privată. Formele asociative nu se crează de la sine sau nu rezistă dacă nu au si acompaniere de specialitate. În România nu există experienţa consilierii de durată. Lipseşte competenţa economică, competenţa de asociere managerială. Camerele agricole făcute inteligent pot fi o soluţie. Se poate gândi un serviciu de acompaniere pentru sectorul legume-fructe, sau sectorul lapte şi pot fi finanaţate şi din fonduri europene, fie că sunt create la initiaţiva statului sau a asociaţiilor de producător", a declarat comisarul european.
În opinia sa, în România ar mai fi necesară, pentru mediul rural, o abordare teritorială integrată, dar şi comasarea terenurilor, pentru că altfel performanţele nu îşi vor arăta eficacitatea.
O a treia măsură, pe care ar trebui să o ia România, se referă la sectorul de cercetare şi inovare.
"Nu vom mai putea vorbi de o creştere a performanţei fără cercetare direct în producţie. E nevoie de un sector de cercetare legat direct de nevoile producţiei şi nu invers. Trebuie schimbată complet abordarea", a spus Cioloş.
Cioloş a mai vorbit şi despre posibilitatea statelor memebre care au regiuni mai puţin dezvoltate, în general regiunile de coeziune, cum este şi România, posibilitatea de cofinanţare din programe structurale cu 85% în loc de 75%.
"E un efort mai mic pentru bugetul naţional. Sper ca Guvernul să nu reducă alocarea pentru Ministerul Agriculturii, ci să realoce această economie pentru ca România să poată finanţa alte măsuri necesare pentru agricultură. Sper ca Guvernul să vadă o facilitate pentru dezvoltarea agriculturii, nu doar o economie la bugetul de stat", a arătat Cioloş.
El a mai spus că în următoarele luni are intenţia să propună Comisiei o politică de promovare prin care să fie adoptat un fond de promovare.
"Pot fi pachete cu programe care să vină din mai multe ţări. Încurajez industria alimentară, în sensul să vă gândiţi la producători din alte state", a susţinut Cioloş.
El a menţionat că are în vedere şi o altă "mini reformă" pentru sectorul legume-fructe, explicând că se doreşte facilitarea organizării producătorilor cu un grad de organizare foarte scăzut, cum e şi cazul României.
"Dau un semnal deja pentru dezbatere. La începutul anului viitor am vrea să venim cu o adaptare a regulamentului pentru agricultura ecologică", a apreciat comisarul european.
El a amintit că în 2015 va fi eliminată cota la lapte, o decizie anunţată încă din 2003 şi reconfirmată în 2008 şi a apreciat că în România, ţinând cont de specificul sectorului lapte, problema nu este atât a gestiunii pieţii, cât a organizării structurale, care poate România face mai vulnerabilă în comparaţie cu alte ţări UE.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe