- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (09.04.2014, 13:53)
- Cristina Cuncea
CONFERINŢA Mediafax-Coface - Lazea: Impactul creditării asupra creşterii economice este supraestimat
Impactul creditării asupra creşterii economice este supraestimat, avansul PIB fiind posibil şi fără creditare bancară, spune Valentin Lazea, economist şef al Băncii Naţionale a României, menţionând însă că băncile trebuie să se axeze pe împrumuturile acordate firmelor şi mai puţin populaţiei.
Urmărește
135 afișări
CONFERINŢA Mediafax-Coface - Lazea: Impactul creditării asupra creşterii economice este supraestimat (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
"În literatura de specialitate nu există un consens privind legătura semnificativă între creditarea bancară şi creşterea PIB. Unii autori spun că rolul sectorului financiar în creşterea economică este supraevaluat. Mai mult decât atât, în momentele decuplării ciclului economic de ciclul financiar, este posibilă creşterea economică fără apel la creditare. În România ipoteza este confirmată de cifre, în condiţiile în care în 2012 am avut o creştere negativă a creditului guvernamental real, dar PIB a crescut, la fel şi în 2013, când creditul real s-a contractat, dar PIB real a crescut cu 3,5%. Astfel, impactul creditului asupra creşterii economice nu trebuie supraestimat", a declarat Lazea la Conferinţa de Risc de Ţară 2014, organizată de Coface şi Mediafax.
Pe de altă parte, Lazea a adăugat că datele arată că un impact mai mic asupra creşterii economice o are creditarea populaţiei şi în mai mare măsură evoluţia PIB este influenţată de creditarea companiilor.
"Creditele acordate populaţiei sunt pentru consum şi pentru locuinţe. Creditele de consum nu au fost atât de importante pentru creşterea PIB pentru ca au fost destinate pentru cumpărare de bunuri din import, iar importurile nu cresc PIB-ul, ci îl diminuează. De asemenea, creditul pentru locuinţe a creat mai puţină valoare adaugată, deoarece, pe de o parte, majoritatea tranzacţiilor imobiliare s-a făcut fără credit, raporul fiind de 9:1, în favoarea achiziţiilor fără credite chiar şi în perioada de boom, iar pe de altă parte, cele mai multe credite imobiliare au avut ca destinaţie cumpărarea de locuinţe vechi, adică nu au contribuit la valoarea adăugată brută", a arătat Lazea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Mai mult, contribuţia firmelor din domeniul imobiliar la valoarea adăugată generată de companiile financiare este modestă, circa 2,5%, inclusiv în perioada de boom.
"În condiţiile în care serviciul datoriei pentru populaţia României a ajuns la niveluri similare cu cel din zona euro, o forţare a reluării creditării pe acest segment nu pare o măsură optimă", consideră Lazea.
În ceea ce priveşte creditarea firmelor, reprezentantul BNR apreciază că, deşi are efecte mai puternice în PIB, aceasta nu a avut totuşi efectul scontat.
El explică acest fenomen prin faptul că doar 12-14% din firme apelează la credite pentru finaţarea activităţii, preferând creditul comercial şi datoriile faţă de acţionari sau vânzarea de active, siuaţie valabilă şi înainte de criză.
"Creditarea firmelor reprezintă, într-o bună măsură, un potenţial neexploatat de băncile din România. Băncile trebuie să facă mai mult pentru a credita firmele, şi nu populaţia. Nu asupra populaţiei trebuie să se concentreze. Pentru asta, băncile au nevoie de alte aptitudini, nu mai e de ajuns să iei pe cineva de pe stradă să dea credite populaţiei, ci este nevoie de analişti, care să ştie să se aplece asupra unui bilanţului, asupra activităţii firmelor, analiza este mai complicată", a mai spus Lazea.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1074. Preşedintele Lituaniei cere implicarea Ucrainei în negocierile de pace şi o apărare regională mai puternică / Trump sugerează că el şi Putin ar putea face paşi „semnificativi” pentru a opri războiul din Ucraina
-
ieri, 22:34
Cel mai bogat om din India îşi propune să construiască cel mai mare centru de date din lume